Ден преди референдума: Има ли на кого да вярва Гърция?

11878
Ден преди референдума: Има ли на кого да вярва Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver

Референдумът е напълно грешен. Целият народ е разделен. За мен единственото сигурно нещо е, че искам Гърция да остане в еврозоната. Това заяви Йоана Томопулу, проджект мениджър в гръцката неправителствена организация You in Europe, пред Actualno.com

Утре, 5 юни, в южната ни съседка ще се проведе референдум, на който гърците трябва да гласуват дали одобряват предложените от кредиторите условия за постигане на споразумение или не. Правителството на Алексис Ципрас ясно поиска от хората да гласуват с "не". Много хора в страната обаче асоциират референдума с въпроса дали Гърция ще остане в еврозоната и биха гласували "за" предложението на кредиторите, обясни по-рано тази седмица за Actualno.com Мария-Кристина Доулами, гръцки журналист и експерт комуникации. 

Ципрас и Варуфакис: Financial Times провокира за "да" на референдума

Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на Financial Times за предстоящо изземване на част от влогов...

"За съжаление, за мен единственият начин е да гласувам с "да", защото смятам, че ако искаме да сме в еврозоната, трябва да постигнем споразумение с кредиторите. Но дали ще гласуваме с "да" или "не" преговорите трябва да започнат.... или продължат", заяви Томопулу. Според нея, ако се гласува с "не" има голям риск Гърция да излезе от еврозоната. 

"За щастие по-голямата част от гърците разбират, че най-добрият им шанс е да са с Европа", коментира пред Actualno.com Александър Кариватис, партньор във Viva Group, най-голямата в страната платформа за онлайн закупуване на билети за събития, пътувания и други плащания. По думите му, тъй като референдумът е бил обявен по време и въпреки преговорите, няма никакво значение как в формулиран въпросът. „Основното, което има значение, е как той ще рефлектира върху взаимоотношенията ни с Европа“, смята Кариватис. 

Гръцки икономисти призоваха в края на работната седмица нацията да гласува с "да". Призивът дойде на фона на изявлението на гръцкият министър-председател, че народът трябва да даде отрицателен вот, а самият референдум не означава разрив с еврозоната. По думите на Мария-Кристина Доулами правителството на Ципрас все още запазва голяма обществена подкрепа и много биха гласували с "не" на предложението на кредиторите. 

"За съжаление не мога да вярвам нито на Ципрас, нито на Самарас, нито на никого", заяви Йоана Томопулу, коментирайки дали гръцкият премиер не залага на бъдещето на страната. Самарас беше министър-председател на Гърция от юни 2012 г. до януари 2015 г. 

Препоръки на Външно министерство към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка с текущата ситуация в Република Гърция Министерството на външните работи прави следните препоръки на българските граждани, ...

Вчера Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) отчете невъзможността на Гърция да плати на Международния валутен фонд (МВФ) като „случай на фалит“ в рамките на споразумението за EFSF. От фонда обаче решиха да не искат отпуснатите на Атина кредити в размер на почти 145 млрд. евро, но заявиха, че ще наблюдават ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com