Демонстрации в три държави срещу ударите на Турция над кюрдските бунтовници

9177
Демонстрации в три държави срещу ударите на Турция над кюрдските бунтовници
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици демонстранти излязоха по улиците на Анкара, за да протестират срещу действията на турското правителство. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, задържани са около 30 души, предаде БНР.

В иракските градове Сюлеймания и Арбил също имаше демонстрации срещу турските въздушни удари по цели на кюрдските бунтовници.

Двама турски войници загинаха при взрив на кола-бомба

Двама турски войници загинаха, а други четирима бяха ранени, при взрив на кола-бомба в Югоизточна Турция, населявана предимно от кюрди....

В Париж стотици кюрди също се събраха да изразят възмущението си от смъртоносния атентат в турския пограничен град Суруч както и от бомбардировките на позиции на ПКК.

"Турция играе двойна игра. Опитва се да убеди международната общност, че се бори с "Ислямска държава, но в действителност бомбардира кюрдите", смята Салех Мустафа. 

По-рано беше съобщено, че двама турски войници са загинали, а четирима са ранени при експлозия на кола-бомба и самоделно взривно устройство близо до югоизточния град Диарбекир. Според властите нападенията са дело на кюрдската екстремистка групировка ПКК. 

Турските въоръжени сили провеждат трета вълна от въздушни удари и наземни атаки срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, и позиции на кюрдските бунтовници в Северен Ирак. Включването в кампанията на цели на ПКК застрашава примирието, договорено през 2013 и спазвано до момента, отбелязват експерти. 

Полицията разпръсна демонстрации в Анкара и Истанбул

Полицията в Анкара използва сълзотворен газ и вода оръдия, за да разпръсне неразрешен протест. Представители на обществени организаци...

Според премиера Ахмет Давутоглу целта е кампания срещу "всички терористични организации". "Добре сме запознати с терористичното сътрудничество между ПКК и Ислямска държава, което се наблюдава напоследък. Казвам го възоснова данни на разузнаването. И двете организации използват едни и същи бази да планират нападения срещу Турция. Затова нашите операции ще продължат докато не унищожим всичките им оръжия", каза Давутоглу. 

САЩ осъдиха атаките на Анкара срещу кюрдските бунтовници. Според американски дипломат разширяването на кампанията е еднолично решение на Турция и не е договорено с Вашингтон в рамките на засилената офанзива срещу "Ислямска държава". 

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен също подложи на критика ударите на турски изтребители по лагери на Кюрдската работническа партия в северен Ирак. Турция има право да се защитава от "Ислямска държава", но е важно да продължи по пътя на помирението с ПКК, заяви министърът в интервю за неделното издание на в. "Билд". 

Според Анкара кампанията срещу джихадистите ще доведе до обособяването на "безопасни зони" в много части на Северна Сирия: Винаги сме действали така, че да внасяме стабилност и в двете държави, защото за нас те са части от една и съща картина. Трябва да има безопасни зони и забранени за полети зони в Сирия. Винаги сме подчертавали, че решението на сирийския проблем е политическо. Решение без президента Асад, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. 

Ердоган: Необходима е нова тактика в борбата с тероризма

Необходима е нова тактика в борбата с тероризма заради положението в Сирия. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган, предаде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com