Давутоглу също заговори за волята на народа за коалиция

8985
Давутоглу също заговори за волята на народа за коалиция
Снимка: Getty Images

В своето първо изявление след изборите на 7 юни, турският премиер Ахмет Давутоглу наблегна на това, че турският народ е затворил вратите пред въвеждането на президентска система на управление и с вота си е призовал партиите да формират коалиционно правителство, предаде БГНЕС.

"Ние искахме да приложим президентска система, но тя не беше одобрена от хората. Картината сега е друга и всички трябва да продължат да управляват спрямо съществуващата (парламентарна) система", каза Давутоглу в изявление по националната телевизия TRT, цитирано от в. "Хюриет".

Кюрдската партия в Турция не изключи участие в коалиция

Лидерът на прокюрдската Народна демократическа партия (НДП) Селяхатин Демирташ не изключи участието на партията във сформирането...

Думите на Давутоглу дойдоха само часове след като президентът и съосновател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Ердоган проведе изненадваща среща с бившия лидер на Републиканската народна партия (РНП) Дениз Байкал. Техният разговор породи спекулации за възможно формиране на коалиция между двете партии, които спечелиха най-много гласове на изборите.

"Тази среща не беше разговор за формиране на коалиция. Нашият президент не е част от разговорите за формиране на коалиция, той не е човекът, който ще води тези разговори. Грешно е да го разглеждаме като част от тях. Това би било срещу природата (на политиката). Президентството е институция, която помага за справянето с безизходни ситуации", каза Давутоглу. Той заяви още, че президентската позиция не трябва да става обект на дискусии и призова опозиционните лидери "да игнорират президента", като "започването на дебати за (президентската власт) само ще увеличи несигурността".

Давутоглу също така заяви, че не изключва каквито и да е било коалиции, тъй като "победителят от изборите и гръбначният стълб на Турция" - ПСР, няма да позволи страната да изпадне в хаос. Според него провеждането на предсрочни избори, на базата на това, че последните не са произвели категоричен резултат, би било "неуважително спрямо волята на народа". Това би било вариант, само ако всички останали партии затворят вратите си за формиране на правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com