Давутоглу става премиер на Турция

32865
Давутоглу става премиер на Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

След като досегашният премиер на Турция Реджеп Таийп Ердоган спечели президентските избори, постът министър-председател на страната ще поеме Ахмет Давутоглу. Досега той беше външен министър, припомня БНР.

Изборът стана ясно след като резултатите от проведената анкета във висшите ешалони на управляващата Партия на справедливостта и развитието показаха широка подкрепа за Давутоглу.

Турция се готви да евакуира посолството си от Триполи

Турция може да евакуира персоналла на посолството си в либийската столица Триполи. Информацията съобщи външният министър Ахмет Давутогл...

Ердоган ще предаде поста на партиен лидер на конгреса на ПСР на 27 август, а ден по-късно, на 28 август, официално ще встъпи в длъжността като президент. Така отпадат прогнозите, че и в Турция може да се осъществи моделът на предаване на властта "Путин-Медведев". Някои анализатори предполагаха осъществяването на такъв именно модел между Ердоган и Абдуллах Гюл, който преди 7 години бе избран за президент от парламента с благословията на Ердоган. Гюл не може да бъде предложен за лидер на ПСР, тъй като не е член на партията.

Засега не е известно какво ще предприеме Абдуллах Гюл. Той заедно с Ердоган и Бюлент Арънч са основатели на ПСР и веднага след избирането на Ердоган за президент Гюл бе заявил, че ще се върне в партията, но не е известно кога и как ще стане това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com