Давутоглу скандално в Скопие: Не България, Турция първа призна Македония!

36169

"Ако днес трябваше да настъпи края на света, аз щях да избера да бъда тук, в Скопие, Македония, моят дом. 20 години след установяването на отношенията ни, ние ще ги продължим до края на историята, ще продължим и занапред да бъдем партньори и съюзници".

Иванов: Съседите да не изкривяват добросъседството

Президентът на Македония Георге Иванов в годишното си обръщение пред депутатите в парламента призова съседните страни да не изкривяват ...

Това заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция в Скопие със своя домакин - македонския си колега Никола Попоски.

Давутоглу припомни, че през август 1992 г. Турция е била първата страна, която признава Македония под конституционното й име и от тогава продължава непрестанно да я подкрепя в нейната интеграция в структурите на ЕС и НАТО, предаде КРОСС.

"Ние ще продължим с тази политика, тъй като вярваме, че стабилността, просперитета и сигурността на Македония е стожер на регионалната стабилност. Членството на Македония в НАТО и ЕС, както и в други международни организации, е от съществено значение за региона", подчерта Давутоглу, цитиран от онлайн изданието на македонския "Дневник".

"Уверявам ви, че турското правителство, премиерът, президентът и 75 милиона турци са ваши приятели и това приятелство ще продължи вечно. Моето присъствие в Скопие днес е още една потвърждение, че ние ще продължим да подкрепяме Македония винаги и навсякъде. Стабилността, просперитетът и сигурността на Македония са важни за нас и нашата стабилност и сигурност", каза Давутоглу.

Попоски: Поведението на Рашидов в Атина е недипломатично

Македонският министър на външните работи Никола Попоски определи като недипломатично поведението на българския министър на културата ...

Това не е първото подобно скандално изказване в подкрепа на тезата, че Турция е първата държава, признала Македония.

През октомври от Българския културен клуб - Скопие (БККС) алармираха, че македонските медии се опитват да подменят най-новата история.

Повод за това бе тиражираното изявление отново на турския външен министър пред списанието на албански език "Шенья", в което се твърди, че "Турция е първата държава, която призна Република Македония с нейното конституционно име и национална идентичност".

По този повод от БККС тогава припомниха, че тази информация категорично не отговаря на истината. Първата страна в света, която още на 15 януари 1992 г. признава незабавно и без колебание Република Македония като независима и суверенна държава, е България. Признанието от Турция идва чак на 6 февруари 1992 г.

Георгиевски: Ако Македония не се осъзнае, пак ще получи двойна блокада

Вместо да си пишат писма Република Македония и Република България трябва да се седнат на масата и да преговорят. Това каза бившият маке...

България първа признава новата държава като независима и суверенна с официалното име Република Македония и без да поставя условия.

Единственото "оправдание" на Давутоглу да не зачита първенството на България в признаването на Македония може да бъде фактът, че то не включва признаване на македонски език и нация. Актът обаче, сам по себе си, не може да бъде отречен по никакъв начин.

Единственото, с което Турция може да се похвали, е, че е първата страна, открила свое посолство в новосъздадената Македония.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com