Дачич иска да избегне банкрут

3253
Дачич иска да избегне банкрут

Сръбското правителство прие пакет от мерки, които предвиждат до края на тази година бюджетният дефицит да бъде намален с 200 млн. евро, предаде БГНЕС.

За да се стигне до по-балансиран бюджет, кабинетът на премиера Ивица Дачич увеличава акцизите и данъците. Новите власти в Белград ще приемат и пакет от законодателни мерки, които ще трябва да доведат до спестяването на 1 млрд.евро в държавната каса до края на следваща година.

Финансовият министър Младжан Динкич призна, че поне един милиард евро не достига, за да се приключи годината, и поради тази причина ще се вземе нов заем чрез еврооблигации. Той очаква и нов кредит от Русия. "Или кризата ще унищожи Сърбия, или Сърбия ще спре кризата. Трети път няма", подчерта Динкич.

"Никой няма да остане без работа по време на кризата. Заплатите и пенсиите обаче в следващите 6 месеца и година няма да могат да се увеличават... 520 000 души, които получават минимална пенсия, ще получат 13-та пенсия". Това каза от своя страна Дачич след заседанието.

Според Динкич и Дачич мерките имат за цел да спрат кървенето и да предотвратят тоталния банкрут на Сърбия. Местните медии подчертават, че на страната не й достигат 1.5 млрд. евро до края на тази година и поради тази причина ще вземе нови заеми от чужбина.

Саша Джогович от Института за изследване на пазара твърди, че мерките не са достатъчни, защото "целият обществен сектор е обхванат от метастази на всички нива".

Редактор: Яна Баярова

Сърбите се отричат от родината си

Тези дни в сръбските медии се появи новината, че жителят на Лесковац Горан Ракич е подал заявление, че се отказва доброволно от своет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com