Цървенковски: Само с масови протести може да бъде свален "тирана" Груевски

7113
Цървенковски: Само с масови протести може да бъде свален "тирана" Груевски

В Македония управява тоталитарен режим, който може да бъде отстрaнен само с масови и непрестанни протести, които трябва да бъдат мирни, ненасилствени. Това обяви след двегодишна пауза Бранко Цървенковски, бивш президент и лидер на опозиционния Социалд-емократически съюз н Македния (СДСМ). Той изрази това мнение в открито писмо по повод годишнина от създаването на партията, predade BGNES.

Според Цървенковски именно такива протести ще принудат управляващият режим на премиера Никола Груевски към отстъпки. Изходът от кризата са избори, чийто победител трябва да бъде известен преди самото гласуване, което е важно от психологическа гледна точка, смята Бранко Цървенковски.

В този процес СДСМ ще има изключително отговорна и сложна задача, но за целта е необходимо обединение на партията, смята още той.

"За да може СДСМ да бъде основният стожер на обединението, трябва да обедини себе си. Всички взаимни упреци, етикети и дискредитирания трябва незабавно да спрат. Целта е една. Отговорността за това е на всеки член, но най-вече на ръководството, което трябва да намери формулата за обединение. От личен опит знам, че това е тежка и трудна, но и необходима работа. На лидерството в партията му желая много кураж и още повече мъдрост в реализацията на тази задача. Ето, това е стратегията, в която вярвах преди две години", пише Цървенковски в писмото.

Той дава пълната си подкрепа на сегашния лидер на СДСМ Зоран Заев, но се съмнява, че Груевски и правителството му ще подадата оставка след обявяването на т.нар бомби. Погрешно е, добавя Цървенковски, да се вярва и в това, че международната общност ще окаже натиск върху властта и ще позволи създаването преходно правителство.

Това просто няма да се случи, каза Цървенковски, добавяйки, че нито Брюксел, нито Вашингтон са готови да действат по този начин, нито пък за премиера е важна тяхната позиция.

Пълна парализа в Македония

От седмици насам македонската опозиция публикува тайни записи на телефонни разговори, които уличават управляващите в изборни измами, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com