Ципрас поиска от Груевски да се активизира относно името на Македония

5301
Ципрас поиска от Груевски да се активизира относно името на Македония
Снимка: Getty Images

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с македонския си колега Никола Груевски в рамките на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк като основна тема на разговорът име е бил спорът за името, посочва гръцкият в. „Реал“. Двамата са разговаряли по време на приема, организиран от американския държавен глава Барак Обама, уточнява БГНЕС.

Ципрас е поискал от Груевски да направи стъпки за придвижване и решаване на въпроса със спора за името. Срещата е първата между двамата лидери. Въпреки това външните министри на двете страни Никола Попоски и Никос Кодзияс проведоха редица срещи през изминалата година.

Македонските спецчасти искат истината за Куманово от специалния прокурор

Представители на специалните полицейски части на Македония, които са участвали в акцията в Куманово от 9 май, изпратиха отворено писм...

По-рано чуждестранни дипломати заявиха пред в. „То Вима“, че спорът за името на Македония бързо се е превърнал в голям проблем между Гърция и САЩ. Проблемът произтича от факта, че САЩ отхвърлили гръцкото искане на срещата за насилието и екстремизма в Ню Йорк Скопие да участва под временното наименование БЮРМ (която е призната от ООН). Според дипломатически източници, страната е била поканена като "Република Македония" - име, което САЩ признават през 2004 г., въпреки гръцките оплаквания.

Това е вторият път, в който американското правителство игнорира гръцко искане. През декември 2014 г. БЮРМ е идентифицирана като "Република Македония" в съвместно комюнике за формирането на коалиция срещу така наречената "Ислямска държава". Министърът на външните работи по това време Евангелос Венизелос бе направил официално оплакване до американския си колега Джон Кери и реши да не участва в срещата.

Въпросът се усложнява допълнително от факта, че Гърция е поканена само като наблюдател, тъй като не е присъствала на миналогодишната среща. По тази причина Атина нямала правото да говори или да подава жалби.

Остава неясно дали Гърция ще присъства на срещата и кой ще я представлява.

Македония може да затвори границите си за мигранти

Ако се стигне до прекъсване на бежанския коридор и затваряне на границите, Македония ще бъде принудена да приеме адекватни мерки за да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com