Ципрас очаква облекчаване на гръцкия дълг през ноември

5848
Ципрас очаква облекчаване на гръцкия дълг през ноември
Снимка: Getty Images

Международните кредитори ще вземат решение за облекчаване на дълга на Гърция през ноември, заяви днес премиерът Алексис Ципрас и предупреди, че страната може да се изправи пред предсрочни избори, ако той не успее да запази парламентарното си мнозинство.

В обширно интервю за радио Sto Konnino, Ципрас изрази увереност, че през ноември външните кредитори ще обсъдят и ще вземат решение по важния въпрос за устойчивостта на гръцкия дълг. Ще имаме облекчаване на дълга през ноември, тъй като Гърция не може да се върне на международните финансови (дългови) пазари с текущото високо ниво на дълга, подчерта премиерът на страната, цитиран от БНР.

Варуфакис създава "Алианс за Европа", в който и германските консерватори са добре дошли

Бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис иска да създаде непартиен проект "Алианс за Европа", в който и германските консе...

Това негово изказване е факт, след като в последно време сякаш се формира нов консенсус сред гръцките основни кредитори. Вместо да се настоява за ново "подстригване" (опрощаване) на номиналния дълг на страната, което среща доста сериозен отпор от редица представители на еврозоната, в т.ч. от Германия, редица експерти (както от Европа, така и от МВФ) вече настояват за други мерки, включващи удължаване на матуритета на гръцките заеми, съществени по-дългосрочни погасителни планове и намаляване на лихвите, като всички това има за цел облекчаване на дълговото бреме на Гърция.

Според гръцкият премиер следващите шест месеца ще бъдат ключови за ЕС и за еврозоната в частност.

Той отново използва днешната си поява пред гръцката общественост, за да заяви, че решението на кредиторите от преди време за затваряне на гръцките банки е представлявало акт на отмъщение. Гръцките банки щяха да колабират, ако бяха сложил край на преговорите, но моят мандат беше да спра разрушаването на Гърция. Никога не съм обещавал на гърците "разходка в парка", отбеляза гръцкият премиер, коментирайки подписаното по-рано този месец споразумение с лидерите от еврозоната, включващо серия строги мерки на икономии и тежки реформи.

Сделката с кредиторите беше болезнен компромис, но нейният ефект върху икономиката на Гърция е обратим, допълни той. В тази връзка гръцкият премиер подчерта, че неговото правителство няма да прилага допълни мерки над вече договорените с лидерите от еврозоната. Знам много добре, че ние вече подписахме рамката на споразумението на среща на върха на еврозоната на 12-и юли. Ние ще изпълни тези ангажименти независимо дали сме съгласни или не, но нищо повече от това, заяви Ципрас.

Спекулативни цени на горивата по гръцките бензиностанции

Разследване на гръцките медии показа спекулация с цените на течните горива в разгара на туристическия сезон. Гърците и туристите по ос...

Въпреки, че в своето днешно интервю Ципрас звучеше относително оптимистично, той също така предупреди, Гърция все още може да бъде принудена да напусне еврозоната. Рискът от "Grexit" няма да бъдат премахнат, докато не стигнем до окончателно споразумение по трета спасителна финансова програма и ако не успеем да осигурим намаляване на дълга, отбеляза той. Сценарият Grexit е все още на масата докато няма опрощаване на дълга, като консерваторите в ЕС все още държат на този сценарий, подчерта Ципрас пред гръцкото радио.

Премиерът също така предупреди, че Гърция може да бъде изправена пред нови предсрочни избори, ако той не е в състояние да запази подкрепата на депутатите от неговата партия СИРИЗА. Аз съм последният, който желае нови избори, ако ние разполагаме с парламентарно мнозинство. В противен случай обаче ние ще бъдем принудени да отидем на избори, заяви Ципрас.

Не може да заявявате, че не сте съгласни с решенията на правителството и в същото време да го подкрепяте в парламента. Това е сюрреализъм на ново ниво, каза той, визирайки бунтуващите се около 30 депутати от СИРИЗА, които гласуваха през предходните седмици срещу новите мерки за икономии и реформи, изисквани от кредиторите на страната като необходимо условие за стартиране на преговори за нов тригодишен спасителен план за Гърция в размер до 86 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com