Ципрас обвини премиера на Гърция в насаждане на страх

23834
Ципрас обвини премиера на Гърция в насаждане на страх
Снимка: Getty Images

Лидерът на гръцката крайнолява партия СИРИЗА Алексис Ципрас обвини днес премиера Андонис Самарас в насаждане на страх в страната. Според Ципрас министър-председателят правел това, за да спечели подкрепа за вота за президент. На изборите кандидатът на правителствената коалиция трябва да победи, за да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори, предаде Reuters.

Обратното броене за управляващата коалиция и нейната катастрофална политика вече започна, заяви Ципрас. В понеделник гръцкото правителство реши да ускори процедурата по избирането на президент на страната в парламента, като насрочи първия тур за 17 декември. Планираше се изборите да се състоят през първото тримесечие на 2015 г. На първите два тура за избирането на държавен глава са нужни 200 депутатски гласа от общо 300 в еднокамарния парламент, а на третия се изискват 180 гласа - с 25 повече, отколкото има управляващата коалиция в момента. Според гръцкото законодателство парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъдат свикани нови избори, ако не успее да избере президент.

Според проучвания на общественото мнение крайнолявата партия СИРИЗА е вероятно да спечели избори, ако такива се състоят в близко бъдеще. Лидерът на СИРИЗА Ципрас заяви наскоро, че ще повиши заплатите до нивата от преди кризата, ще назначи отново уволнените държавни служители, което може да създаде ново измерение на продължаващата икономическа криза.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера отправи предупреждение към Гърция да не допусне "крайни сили" да се окажат във властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com