Ципрас намекна за коалиция с ПАСОК

5573
Ципрас намекна за коалиция с ПАСОК
Снимка: Gettyimages

Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас не изключи възможността за коалиция със своите опоненти в ляво, ако неговата партия СИРИЗА не спечели мнозинство на предстоящите избори в страната този месец.

Ципрас, който миналият месец подаде оставка и предизвика предсрочни избори, досега отхвърляше възможността за сътрудничество със социалистите от ПАСОК, или консерваторите от „Нова демокрация“, предаде БГНЕС.

Въпреки това в свое интервю за телевизионния канал „Контра“ той намекна, че СИРИЗА би могла да работи с ПАСОК, ако лидерът на партията Фофи Генимата „се разграничи от дясното“.

ПАСОК и „Нова демокрация“ в миналото са управлявали заедно в коалиция.

„Фофи Генимата прие позицията на дясното, а не тази на европейската социална демокрация. Ако това не се промени – ще се радвам, ако това се промени, не може да има изгледи за сътрудничество“, каза Ципрас.

Популярността на ПАСОК се срина през последните години, а очакванията на социолозите са, че партията ще получи до 5% на изборите през септември. Въпреки това нейната лидерка Генимата се надява да увеличи шансовете й като за вота се обедини с по-малката лява партия „Димар“.

СИРИЗА дойде на власт в началото на януари, но премиерът беше принуден да подаде оставка, след като голяма част от депутатите му не го подкрепиха при приемането на условията за новия спасителен план за страната, като при това положение той трябваше да разчита на опозицията.

Според социологически проучвания СИРИЗА има малки шансове да спечели пълно мнозинство на вота на 20 септември. Според допитване от вторник за гръцката телевизия „Мега“ СИРИЗА има само 0,5% преднина пред консерваторите. Според друго проучване „Нова демокрация“ дори измества от първото място партията на Ципрас, като първата получава 25,3%, а втората – 25%.

Ципрас до сега разчиташе на подкрепа от националистическата партия „Независимите гърци“, с която управлява в коалиция през последните осем месеца. Но според допитвания националистите е малко вероятно да преминат 3-процентовата бариера за влизане в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com