Ципрас и Варуфакис: Financial Times провокира за "да" на референдума

12299
Ципрас и Варуфакис: Financial Times провокира за "да" на референдума

Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на Financial Times за предстоящо изземване на част от влоговете в държавата е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.

Вестникът публикува съобщение, че "с висока вероятност" предстои "подстригване" на влоговете. Депозитите над 8000 евро ще бъдат орязани най-малко с 30 процента, написа изданието, което твърди, че се позовава на свои източници.

"Публикацията на Financial Times за "подстригване" на влоговете е провокация, тя цели да провали референдума в неделя и решението на народа. Министерството на финансите изисква от FT да махне лъжливата публикация", се казва в заявлението на ведомството, предаде БГНЕС. Във Facebook гръцкият финансов министър Янис Варуфакис окачестви публикацията като "злонамерен слух".

Президентът на Асоциацията на банките в Гърция Лука Кацели също категорично опроверга тази "новина", уточнява се в заявлението.

Подобно орязване на влоговете се случи в Кипър през 2013 година по искане на кредиторите. "Подстригването" засегна влоговете над 100 000 евро, доколкото в ЕС сумите до това ниво са гарантирани по закон.

Междувременно Атина преживя нощ на безредици след двата митинга - този в подкрепа на предложението на кредиторите и този против, който подкрепи гръцкия премиер Алексис Ципрас.  Около 30 участници от 20-хилядния антиправителствен митинг, чийто участници ще гласуват с "Да" за условията, влязоха насилствено в магазин в столично предградие, иззеха храните и ги раздадоха на гражданите. Отделно те разхвърляха листовки с призиви да се гласува положително за условията на международните кредитори.

Препоръки на Външно министерство към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка с текущата ситуация в Република Гърция Министерството на външните работи прави следните препоръки на българските граждани, ...

Няма арестувани, нито пострадали при инцидента, твърдят гръцки онлайн издания, на които се позовава агенция МЕТА.

Последните социологически проучвания сочат, че мнението в полза на "да" на референдума вече надделява.

Ципрас и Варуфакис

"Гласувайте с "Не", за да живеете достойно", заяви Ципрас на 25-хилядния митинг, организиран на централния площад Синтагма от привържениците на отхвърлянето на условията. Премиерът отхвърли предупрежденията на лидерите на ЕС, че "Не"-то на референдума може да принуди Гърция да напусне еврозоната, което повечето жители на страната не желаят.

"В неделя не просто ще решим да останем в Европа, ние ще решим да живеем с достойнство в Европа. Призовавам ви да кажете "Не" на ултиматума и да обърнете гръб на онези, които ви тероризират. Никой не може да пренебрегне този гняв и този оптимизъм", изтъкна Алексис Ципрас.

Илияна Йотова: Гърците изнесоха на гърба си грешната реформа на Еврозоната

„Гърците изнесоха на гърба си грешната реформа на еврозоната“, така коментира ситуацията в южната ни съседка евродепутатът ...

Правителството на Гърция разполага с предложение на кредиторите, което то веднага би подписало, обяви Янис Варуфакис в интервю за британската телевизия "Ченъл 4". Той обаче добави, че първо народът трябва да се произнесе по въпроса на референдума в неделя, 5 юли.

"От момента, в който обявихме референдума, при нас постъпват най-интересни предложения от страна на нашите партньори. Има дори предложения, които няма да скрия, че бихме подписали веднага", изтъкна Янис Варуфакис.

На въпрос на журналиста има ли в момента гръцкото правителство подобно предложение, министърът каза: "Да, в тази сграда има предложение от такъв вид, но няма да ви кажа къде".

Както поясни Варуфакис, "за да придобие конкретно предложение форма на споразумение, гръцкият народ трябва да ни подсили със силното си "не" спрямо преговорната позицията на кредиторите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com