Ципрас: Гърция беше използвана за експеримент с икономиите

11231
Ципрас: Гърция беше използвана за експеримент с икономиите
Снимка: Getty Images/Guliver

Моята страна беше използвана за експеримент с икономиите. Експериментът, трябва да признаем, се провали. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на изказване в Европейския парламент (ЕП).

По думите му гръцките правителства в продължение на много години са създали проблемите на държавата. Те са спомогнали за увеличаване на корупцията и задълбочаване на връзките между политически и икономическия елит, смята Ципрас, допълвайки, че не обвинява чужденците за това.

Ципрас разговаря и с Обама

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, предаде ANA. В хода на разговора премиеръ...

Гръцкият министър-председател заяви пред евродепутатите, че ще представи детайли на предложението от страна на Гърция в следващите 2-3 дни. Референдумът в Гърция ми даде мандат да намеря социално и икономически устойчиво решение, за да се приключи кризата, заяви Ципрас. „Трябва да можем да изпълним приоритетите на нашето правителство“, добави той.

Ципрас подчерта, че Атина не иска да скъса връзките си с Европа. "Изборът, който направи гръцкият народ на референдума не е избор в полза на скъсване на връзките с Европа", каза гръцкият премиер и призова всички страни да предотвратят една "разделена Европа"

Според премиера на Гърция Европа се намира на кръстопът. „Това, което ние сега наричаме гръцка криза, е само неспособността на еврозоната да намери решение на дълговата криза. Това не е гръцки проблем, а европейски, а европейските проблеми се нуждаят от европейско решение“.

„Трябва да сложим на масата програма за растеж. Трябва да намерим решения на истинските проблеми, колкото и да е трудно това“, каза гръцкият премиер.

Кастро поздрави Ципрас с "блестящата победа"

Бившият президент на Куба Фидел Кастро поздрави премиера на Гърция Алексис Ципрас за "блестящата му политическа победа" на референдум...

Неспособността да сключим споразумение може да доведе до банкрут на Гърция и несъстоятелност на банковата система. Всички ще загубим, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По думите му остават само 4 дни за споразумение с Атина.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити решението тази неделя да бъде свикана среща на лидерите на всички страни от ЕС във връзка с гръцката криза. „Ситуацията в Гърция засяга България, Румъния и други страни. Би било несправедливо тези, които не са в еврозоната, да бъдат изключени от разговорите“, заяви Юнкер.

Той уточни, че по време на срещата на лидерите от еврозоната във вторник вечерта, 7 юли, позициите на гръцкия премиер Алексис Ципрас са се оказали отслабени заради свикания от него референдум, на който гръцките граждани отхвърлиха предложенията на кредиторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com