Ципрас: Европа опрости на Германия 60% от дълговете й през 1953 г.

12897
Ципрас: Европа опрости на Германия 60% от дълговете й през 1953 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви пред Европейския парламент, че Европа е проявила огромна солидарност с Германия през 1953 година, опрощавайки 60% от дълга на страната, предаде ТАСС.

Ципрас каза още, че този акт е най-голямата проява на разбиране в съвременната европейска история и намекна, че сега Берлин дори не иска да обсъди подобна възможност за кредитите на Гърция.

Гърция официално ще удължи банковата си ваканция

До края на деня правителството на Гърция ще разпореди за удължаване на банковата ваканция. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се ...

Без план за икономически растеж Гърция никога няма да излезе от кризата, допълни Ципрас. Той призова за страната му да бъде изготвен план за оказване на помощ с акцент върху икономическия растеж.

Според него в споразумението трябва да има програма, съсредоточена върху ръста на икономиката. В противен случай Гърция никога няма да излезе от кризата, подчерта премиерът.

"Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ", заяви още Ципрас.

"Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата стана. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той.

Тези думи на Ципрас предизвикаха бурна реакция в Европарламента. От една страна имаше аплодисменти, а от друга – остри реплики. Изказването на Ципрас възмути шефа на Европейската народна паритя Манфред Вебер. "Господин Ципрас, вас ви аплодират европейските екстремисти. Вие сте заобиколени от неправилни приятели", каза Вебер по адрес на Ципрас. Той добави: "Вие сте лъжец".

Манфред Вебер призова гръцкия премиер да спре да мами хората. "Не лъжете хората, опрощаването на дълга няма да навреди на банките, а на медицинските сестри в Словакия и на обществения сектор във Финландия", каза Вебер, имайки предвид кредитите, които тези две държави дадоха на Гърция. И които до момента не са върнати. "Гърция унищожава доверието в Европа. Ципрас трябва да ни се извини заради непремерените си изявления", каза още той.

"Останалите държави, вместо да организират референдуми, както вие го направихте, извършиха необходимите реформи и промениха данъчните си системи, което вие наричате катастрофа", добави Вебер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com