Ципрас: До края на месеца ще има споразумение

5392
Ципрас: До края на месеца ще има споразумение

"Гръцкото правителство ще бъде в състояние, въпреки различията, да постигне споразумение с международните кредитори за възобновяване на финансова помощ до края на април", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Ройтерс, предаде БГНЕС.

"Въпреки какофонията и погрешното изтичане на информация в пресата, както и изявленията в противоположната страна през последните няколко дни, аз оставам твърдо оптимист за това, че ще бъде постигнато споразумение в края на този месец", каза Ципрас.

През май Гърция трябва да извърши плащания по обслужването на дълга към Международния валутен фонд. В този случай, това означава изчерпване на държавния бюджет и без следващата част на финансова помощ гръцкото правителство няма да бъде в състояние едновременно да изплати дълговете си и да разплаща заплати и пенсии.

В същото време днес МВФ отхвърли неофициалното предложение на Гърция за отлагане на плащанията по задълженията си към него, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Гръцки източници посочват, че Атина е била убедена да отправи конкретно искане за отлагане на плащанията към фонда, на който дължи около 1 млрд. евро. Според изданието за Атина става все по-трудно да изплаща заплати и пенсии и в същото време да връща своите международни заеми.

Гръцките кредитори не са сигурни дали Атина ще успее да извърши плащанията си, чийто срок на матуритет е през май. Дори и да успее, въпросът отново ще дойде на дневен ред през юни, когато страната трябва да направи много по-големи плащания по облигациите, които се държат от Европейската централна банка.

Представители на МВФ вече няколко пъти са заявявали, че отлагане на плащанията може да има само като част от чисто нова и повторно договорена спасителна програма. Ако сега Гърция не се изплати на МВФ тя ще влезе в историята като първата развита държава, която е некоректен длъжник и ще си нареди до страни като Заир и Зимбабве.

"Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Гърция

Снощи рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в т.нар. територия "боклук" (високорисков ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com