Ципрас: Банките ще отворят при пари от ЕЦБ, гласувайте с "Не"

9785
Ципрас: Банките ще отворят при пари от ЕЦБ, гласувайте с "Не"
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова сънародниците си масово да гласуват срещу предложенията на международните кредитори на референдума на 5 юли.

"Колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция в евентуалните преговори след това", каза Ципрас пред гръцкото радио и телевизия ERT.

Гръцките банки ще отворят, когато бъде възстановено финансирането им от Европейската централна банка /ЕЦБ/, каза още Ципрас, цитиран от БГНЕ.

Банките бяха затворени на 29 юни за 6 дни поради масовото теглене на пари от сметките, след като Европейската централна банка прекрати снабдяването на банките с пари. "Банките ще бъдат отворени, когато бъде възстановено захранването им с ликвидност", каза Ципрас. Той призова хората да не се вълнуват. "Пенсиите ще намалеят, само ако отстъпим", посочи той.

Алексис Ципрас заяви, че няма намерение да остава премиер на всяка цена.

"Аз не съм премиер, който ще остане на поста, независимо от всичко... Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава... ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират", отговори Ципрас на въпрос за евентуална негова оставка. Според него референдумът ще позволи на гърците, "да бъдат по-добре подготвени в последващите преговори" с кредиторите.

"Референдумът трябва да доведе до продължаване на преговорите, нашата цел е той да позволи да бъдем по-добре подготвени при продължаване на преговорите", каза още гръцкият премиер.

Според него международните кредитори нямат намерение да изкарат Гърция от еврозоната. "Кредиторите не искат да изкарат Гърция от еврозоната, защото разбират, че цената за излизане на една страна от еврозоната ще бъде доста висока", каза Ципрас.

Късно снощи германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако гръцкото правителство поиска подновяване на преговорите, "естествено ние няма да се противопоставим".

Около 17 000 демонстранти, повечето от които симпатизанти на управляващата радикална лява партия "Сириза", се събраха снощи на митинг в Атина и Солун в подкрепа на "не" на референдума, осъждайки онова, което наричат "шантаж от страна на кредиторите" ЕС и МВФ.

Според полицията над 13 000 са се събрали на централния площад пред парламента в Атина, а други 4 000 - в Солун. Референдумът, на който гърците са призовани да се произнесат по плана за финансова помощ, предложен от кредиторите в замяна на серия от реформи и нови мерки за икономии, е насрочен за неделя. "Не на шантажа на тройката /ЕС, ЕЦБ и МВФ/, "Не на мерките за икономии", "Нашият живот не принадлежи на кредиторите" пишеше на плакатите, издигнати от демонстрантите.

Няколко часа по-рано много европейски ръководители предупредиха гърците и ги призоваха да гласуват с "да" на ключовия референдум, наблягайки, че едно "не" ще означава и "не на Европа".

Гръцкото правителство публикува въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя, 5 юли. Въпросът, който ще бъде зададен е: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?". Представени са и два възможни отговора – да и не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com