Ципрас: Ако Гърция напусне, ще настъпи краят на еврозоната

12981
Ципрас: Ако Гърция напусне, ще настъпи краят на еврозоната

Гърция може да постигне споразумение с международните си кредитори, ако те се откажат от няколко свои настоявания, включително от съкращение на пенсиите, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в днешно интервю за италианския ежедневник "Кориере дела сера", предаде БНР.

Отразявайки по-отстъпчивия тон на Атина през последни дни, Ципрас отбеляза, че двете спорещи страни могат да намерят компромис по основните елементи на всяко едно споразумение, включително и по въпроса за размера на първичния бюджетен излишък. Но в същото време той не даде никакви признаци на отстъпление относно исканията на кредиторите за орязване на пенсии или на други социални разходи.

Гърция може да отстъпи пред кредиторите на фона на риска от дефолт

Гърция обяви нова готовност за постигане на компромис с международните кредитори. Това стана след като германският канцлер Ангела Мерке...

"Мисля, че сме много близо до споразумение за първичния излишък на страната през следващите няколко години. Просто трябва да имаме позитивна нагласа по отношение на алтернативни предложения на съкращаването на пенсиите или на налагането на нови рецесионни мерки", заяви Ципрас пред италианското издание.

Коментарите на гръцкия премиер са факт в момент, когато международните партньори на Гърция, включително германският канцлер Ангела Меркел и представители на ЕЦБ предупредиха, че времето за постигане на споразумение изтича много бързо.

Ципрас ще се срещне с Меркел и с френския президент Франсоа Оланд в сряда, за да се опита да направи пробив в трудните преговори, които засилват страховете, че Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната и това може да има непредвидими последици за единната валута и в по-широк план – за цялата световна икономика.

Ние не можем да продължим с изпълнението на програма, която очевидно не успя, подчерта Ципрас.

Варуфакис: Време е за споразумение с кредиторите

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че е време взаимните обвинения в разговорите с кредиторите да приключат и двете страни...

Патовата ситуация в преговорите, продължила с месеци, доведе до увеличаване на спекулациите, че европейските партньори на Гърция могат да се окажат склонни на едно принудително излизане на страната от еврото и от еврозоната, позовавайки се на серията защитни стени и механизми, изградени през последните години, целящи ограничаване на т.нар. "заразен ефект" от едно подобно решение.

Ципрас обаче заяви, че е уверен, че международните кредитори ще се откажат от подобни намерения. "Евентуален сценарий "Grexit" ще бъде началото на края на еврозоната. Ако Гърция се провали, финансовите пазарите веднага ще започнат да търсят следващата жертва. Ако преговорите се провалят, разходите за европейските данъкоплатци ще бъдат огромни", предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com