Чака се сделка за Гърция, но без нова финансова помощ за Атина

12188
Чака се сделка за Гърция, но без нова финансова помощ за Атина
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция и нейните кредитори от ЕС и МВФ може да достигнат до споразумение през следващите дни, обяви заместник-председателят на ЕК по въпросите на еврото Валдис Домбровскис, предаде БГНЕС.

"Бих казал, че постигането на споразумение в рамките на следващите дни е възможно", заяви той, като уточни, че става дума за сделка, която след това ще трябва да бъде одобрена от Еврогрупата.

По думите му това изисква политическа воля, преди всичко от гръцката страна. "Така че по-малко тактическо маневриране и повече работа по същество", добави бившият латвийски премиер.

Домбровскис подчерта, че основните цели на Атина са излишък, разликата между държавните приходи и разходи, и промени в данъчната система, които са "ключови точки" за споразумението.

"Отделянето на нова финансова помощ за Гърция не е било обсъждано", заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, като допълни, че става дума само за отблокирането на останалите пари в двете програми за финансова помощ в размер на 7,2 милиарда евро.

"Не е ставало дума други страни от ЕС да предлагат още помощ. Всичко трябва да бъде в рамките на споразуменията", заяви той в интервю пред RTL.

Дейселблум беше категоричен, че Гърция трябва да извърши реформа на пенсионната система и да повиши възрастта за пенсиониране. "Немислимо е Гърция да остави своята пенсионна система непроменена и да не увеличи възрастта за пенсиониране", каза той.

ЕС няма да приеме последното предложение на Гърция

Представители на Европейския съюз (ЕС) заявиха, че отхвърлят новите предложения за гръцки икономически реформи. Според тях предложеният...

Реформите са едно от изискванията за разширяването на европейската част на програмата за финансова помощ за Атина. Но миналата седмица, гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли тези предложения, като каза, че те "не може да бъдат основа за преговори."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com