Централната банка на Македония пази денара от гръцката криза

9313
Централната банка на Македония пази денара от гръцката криза

Централната банка на Македония поиска от банките в страната да изтеглят някои свои средства от гръцки банки в Гърция и чужбина. Ограничават се и някои трансакции, съобщи македонският финансов регулатор.

Народната банка на Република Македония (НБРМ) въведе временно някои мерки за защита на финансовата стабилност на динара във връзка с кризата в Гърция, предаде БГНЕС.

"Изхождайки от решението на Европейската централна банка да бъде замразено нивото за извънредна ликвидна подкрепа като взе предвид непродължаването на програмата на ЕС за адаптиране на Гърция и риска от неизпълнение от страна на Гърция на плащанията по дълга, които стават дължими на 30 юни, след като гръцкото правителство реши да проведе референдум за условията на програмата с кредиторите, което фактически означава изключване на банките от Република Гърция от програмата на Европейската централна банка за спешна ликвидна подкрепа и най-вероятно въвеждането на капиталов контрол в Гърция, НБРМ предприема превантивни мерки за управление на капиталовите потоци на Република Македония. Става дума за предпазни мерки с временен характер, които са въведени за предотвратяване на опасността евентуален значими отлив на капитал от Република Македония към южната ни съседка да предизвика сериозно нарушаване на равновесието в платежния баланс и нарушаване на стабилността на финансовата система. С тези мерки допълнително се засилва устойчивостта на финансовата система срещу външни фактори", се казва в съобщението.

"Превантивните мерки се отнасят до ограничаване на оттока на капитал от резидентите в Република Македония (физически и юридически лица) към гръцки субекти въз основа на нови капиталови трансакции, но не и до ограничаване на плащания по вече сключени капиталови трансакции", съобщава банката в Скопие.

Текущите сделки остават свободни: "не се извършва ограничаване на частните трансфери, нито на сделките въз основа на обмен на стоки и услуги, обичайните банкови инструменти за плащане и кредитни инструменти, които са свързани с доставката на стоки и услуги между жителите и образуванията от Република Гърция (например плащане въз основа на внос, акредитиви, гаранции, транспортни услуги, туристически и други пътувания и др.). Също така, за да се запази сигурността на чуждестранните инвеститори за реализиране на правата от тяхната собственост в Република Македония, не се ограничава изтеглянето въз основа на постигнатите дивиденти", пише в съобщението на централната банка на Македония.

"С цел осигуряване на средствата, които местните банки имат в Република Гърция, македонските банки са задължени да изтеглят всички кредити и депозити от банките със седалище в Република Гърция и техните клонове и дъщерни дружества в Република Гърция или в чужбина, независимо от договорената срочност. Въпреки това, за да се позволи гладкото протичане на платежния оборот с чужбина за сделките, които не са забранени, е направено изключение от това изискване за активите в текущите сметки при тези банки", оповестява банката.

Допълва се и изрична забрана за всички жители за инвестиране в гръцки ценни книжа (ценни книжа, емитирани от централната банка, централната власт, местната и регионалната власт в Република Гърция, както и ценни книжа, издадени от юридически лица със седалище в Република Гърция и техните клонове и дъщерни дружества в Република Гърция и в чужбина)", пише в съобщението на централната банка в Скопие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com