Цакалотос замества Варуфакис като финансов министър на Гърция

10208
Цакалотос замества Варуфакис като финансов министър на Гърция
Снимка: Getty Images

Гръцкият координатор в преговорите за спасителна помощ с международните кредитори Евклидис Цакалотос е основният кандидат на правителството на Алексис Ципрас за поста на финансов министър, след като Янис Варуфакис подаде оставка. Това заявиха дипломатически източници пред "Ройтерс".

Наследникът на Варуфакис трябва да бъде избран след среща с политическите лидери в Гърция, която трябва да бъде до края на деня.

Прощалното послание на Варуфакис

Подалият оставка гръцки финансов министър Янис Варуфакис публикува на личната си страница позицията си след референдума, на който гърци...

Янис Варуфакис подаде оставка, въпреки че правителството постигна огромна победа на референдума в края на седмицата. Той преживя и славата и позор тази година заради градския си неофициален външен вид, абразивния си стил и язвителните атаки срещу строгите икономии, информира БГНЕС.

В изненадващо изявление само часове след неделния референдум за спасителните условия, Варуфакис обяви, че напуска, за да помогне на премиера Алексис Ципрас в преговорите с кредиторите.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие " от заседанията. Министър- председателят преценени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци. Той обясни причините за решението си в блога си, след като обяви новината в своя профил в Twitter.

В хода на преговорите между Атина и нейните кредитори еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси коментира, че Варуфакис е "умен човек, не е лесен, но умен".

Шулц: Гърция е пред хуманитарна криза

Като се има предвид влошаването на социалното положение в Гърция, Европейският съюз трябва "още в понеделник или вторник" да обсъди в...

Неговият стил на говорене произведе забележителни моменти. След провала в преговорите между Гърция и нейните кредитори Варуфакис се нахвърли на управлението на Европа.

"Това не е начинът да се управлява един паричен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява", каза Варуфакис в интервю за "Би Би Си".

След като стана финансов министър през януари, той се сблъска с няколко интересни ситуации, преди да се адаптира към блясъка на прожекторите на световните медии. В списание "Paris Match" той се представи на пиано заедно със своята съпруга в "любовното им гнездо" в подножието на Акропола, докато разказа пред изданието, че се отвращава от "звездната система".

Въпреки че министърът зае позицията да защитава обикновените гърци, неговото минало е всичко друго, но не и обикновено. Той е син на Гиоргиос Варуфакис, който на 90 години все още управлява най-големия производител на стомана в Гърция "Halyvourgiki". Ранната му кариера започва в английските университети на Есекс, Източна Англия и в "Кеймбридж", където работи по изследвания в областта на теорията на игрите.

Дянков за гръцката криза: Европа няма ход, всички ходове са при Гърция

Няма смелост в това да гласуваш нещо, с което казваш НЕ, но не е ясно какво е. Нищо не се променя, освен че позициите са доста по-изост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com