България е новата Гърция за македонската евроинтеграция

14803
България е новата Гърция за македонската евроинтеграция

Още една пречка се изправи пред евроаталнтическата интеграция на Македония. Това е България и нарушените отношения между Скопие и София, съобщи Радио свободна Европа в програмата за Македония. В изявление пред радиото еврокомисарят Щефан Фюле е заявил, че новият проблем е София, тъй като все по-често чува за сложността на отношенията между Скопие и София.

„Мисля, че няма отделяне, всички съседи са важни за страната-кандидат, за страната, която иска да се присъедини към ЕС. Случаят с Гърция е очевиден – въпросът за името, който трябва да се реши. Допълнително, освен отношенията с Гърция, все по-често чувам за отношенията с България и тяхната сложност. Чувам за голям брой изявления от българските представители, които обръщат внимание на отношенията между София и Скопие. Това трябва да се реши. Това трябва да бъде ръководено от политиците от двете страни. Политиците от двете страни имат отговорността. Пътят към ЕС минава през добросъседски отношения, и ако искате да станете добър член на ЕС, същевременно трябва да станете добър съсед”, заявил Фюле.

Ципрас: Македония има териториални претенции към Гърция

Териториалните претенции на северния съсед към Гърция са по-голям проблем от спора за името. Това е заявил лидерът на гръцката опозицио...

По думите му - той за първи път е разговарял открито с представителите на македонското правителство за добросъседските отношения. Еврокомисарят е посочил още, че добросъседските отношения са част от Критериите от Копенхаген и всяка страна-членка трябва да ги изпълни. Бившият министър на външните работи на Македония Денко Малески от своя страна е заявил, че става очевидно, че натискът от България е все по-голям.

„Защо точно сега България излиза със свои искания от Македония, има различни причини. Тя е нова членка на ЕС и все още й е нужно време да се консолидира в структурите на ЕС и НАТО, където Гърция е дългогодишен член”, заявил Малески.

Радиото коментира, че не е ясно дали нарушените отношения с България се ползват от Брюксел като коз, с оглед на факта, че преди доклада на ЕК в Македония се появи кризата в правителството.

Редактор: Ая Косарова

Македонската диаспора иска да се извиним на Скопие за евреите

Обединената македонска диаспора (ОМД) призова България да се извини на Македония за съдбата на македонските евреи по време на Втората с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com