Босненка: Аркан и хората му ме изнасилваха и режеха части от тялото ми

47319
Босненка: Аркан и хората му ме изнасилваха и режеха части от тялото ми

Войните около разпадането на Югославия приключиха преди близо 20 години, но ужасяващите събитията оттогава още съпътстват жертвите.

"Няма думи, с които може да се опише тази болка, унижението, на което бях подложена и страха, който чувствах от тези хора. Ако въобще може да се говори за хора. Един път, два пъти три пъти.... изреждаха се задоволявайки животинския си нагон...., а бях току що родила. В началото ме изнасилваха в моя дом, пред децата ми. Бях само на 20 години, когато започна целия този ад". Така започва своя разказ босненката от Биелине М.М., пише БГНЕС.

Травмите, причинени през 1992 г. от злодеите Аркан и подчинените му, я съпровождат през целия живот. Нейните показания са едни от най-страшните, които ще бъдат споменати на днешната международна конференция в Сараево. Според нея най-големи извращения извършвали запасняците, дошли от Сърбия и които били командвани от Желко Ражнятович-Аркан.

"Живеех със свекърва ми, съпруга ми и двете ми деца. В началото на април 1992 г. в дома ми пристигнаха няколко "аркановци" с бради и калпаци. Удариха мъжа ми и той изпадна в безсъзнание. След това удариха и мен. Събудих се цялата в кръв. Лежах пребита, изнасилена, измъчвана, безпомощна и унижена", разказва своята история Биелине М.М. и подчертава, че тогава е мислела, че по-лошо от това не може да й се случи.

Но ужасът тепърва започвал... "Изнасилваха ме различни хора, дни на ред, докато не изпаднех в безсъзнание. Повече не видях съпруга си. В продължение на шест месеца ме водиха при Аркан, бях негова робиня. Изживяваше се върху мен докато изтощена изпадах в безсъзнание. След това ме прехвърляше на останалите. Един ден отскубна косата ми. Хващаше ме за косата и я увиваше около ръката си, скубеше ме, докато не останах плешива. Режеше ми гърдата с боен нож", продължава ужасяващия си разказ М.М. Босненката била карана и на военната линия към Орашйе, където войниците също я изнасилвали и правели неща, които трудно може човек да си представи. "Не беше само изнасилването. Биеха ме и режеха парчета от тялото ми. Навсякъде имам белези, гасиха фасовете в гениталиите ми. И да искам да забравя, не мога. Белезите по ръцете, врата, по тялото ми, всеки ден ми напомнят за това", продължава разказа си.

Нейната голгота продължава до 18 април 1993 г., когато я спасява нейния съсед - сърбин, приятел на родителите й. Той плаща откуп за нея от 5 600 германски марки. "Заминах за Тузла и там бях настанена в лагер за бежанци. На 21 години бях изцяло с бяла коса, пречупена и особено когато лекарят ми каза, че съм бременна. Не исках да родя това дете, не можах", през сълзи разказва нещастната жена и продължава: "Не ми е лесно да говоря за това. Днес съм инвалид. Не мога да си намеря работа. Със съпруга си живеем в Сараеово. Той също не работи. Редовно ходя на психотерапевт. Във войната загубих 39 души от фамилията. Имам три опита за самоубийство. Моето щастие са моите деца, а те са щастливи, че ме имат", казва в заключение босненката пред "Телеграф".

На конференцията в Сараево ще присъстват повече от 300 души, а инициативата за нея е на британския министър на външните работи Уилям Хейг и на холивудската актриса и е режисьор Анджелина Джоли.

Желко Ражнятович-Аркан е смятан за един от най-големите военнопрестъпници след края на Втората световна война. Той бе женен за сръбската фолк певица Цеца Величкович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com