Божидар Димитров: Македония и Украйна са изкуствени проекти

20280
Божидар Димитров: Македония и Украйна са изкуствени проекти
Снимка: БГНЕС

Един от възможните варианти е Македония да се разпадне. Това заяви в коментар пред Нова телевизия професор Божидар Димитров.

Ако Груевски не подаде оставка, както му каза и Бойко Борисов, може да се стигне до кървава гражданска война, даде прогноза историкът. Има и етнически конфликт с албанците. Албанците си имаха лозунг: „Со курец ще ги победим”. И една трета от територията на Македония е с албанско население. През 2003 година те тръгнаха с оръжие в ръка да извоюяват повече територия и международната общност наложи споразумението от Скопие, което оформи сегашното положение. Сега зависи т.нар. международна общност какво решение ще вземе – за американците става въпрос. Ако решат, ще запазят този музей на Коминтерна. Ако не – ще го разрушат, каза историкът.

Божидар Димитров: Груевски ще подаде оставка до 10 дни

Истината е, че в Македония се случва това, което се случва с всички изкуствени исторически проекти, каза директорът на Националния исто...

Македония е изкуствен проект, по инициатива на Югославската комунистическа партия, подкрепен активно от Българската комунистическа партия, подчерта Димитров. Виждаме и, че Украйна също се разпада, а тя е аналог на Македония. Парадокси се измислят – рускоговорящи украинци. Няма такива, има руснаци, каза историкът.

Някои вече оприличават Македония със Северна Корея. Защо го правят – защото да се удържи една изкуствена нация е необходима диктатура, подчерта проф. Димитров. Македония е диктатура, съвсем слабо обагрена от демокрация. Българските партии, които купуват гласове, могат да идат на обучение в Македония да видят как се прави, каза историкът.

По отношение на операцията в Куманово проф. Димитров е сигурен, че това е опит на Никола Груевски да спре мощните манифестации, които тръгнаха и са на път да го свалят от власт.

В Македония масово медиите живеят благодарение на договори за реклама и пиар с правителството, за да отразяват неговата дейност. Когато дейността на правителството не се отразява – както направи телевизия A1, съответната медия се затваря. Преди няколко месеца опозицията не поиска да гласува бюджета и полицията изхвърли „бунтарите”. Те така и не се върнаха в парламента, каза Димитров.

Божидар Димитров: Нямаме план за случващото се в Македония

Нямаме план за случващото се в Македония и това си пролича при последния КСНС. Това коментира в интервю за Агенция „Фокус” ...

Според историка България знае по-малко за Македония, отколкото за Украйна и ИДИЛ. Проф. Димитров смята, че политиците се страхуват да отхвърлят македонизма и да признаят българщината. Който го направи, ще е жив труп, казват те, по думите на проф. Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com