Блумбърг: При фалит на Гърция вложителите ще загубят до 55% от депозитите си

14756
Блумбърг: При фалит на Гърция вложителите ще загубят до 55% от депозитите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Възможния банкрут на Гърция ще доведе до орязване - между 27% и 55%, на сумите по влоговете на гърците, държани от банките в страната. Такава е оценката на агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС. Това обаче може да се случи само при определени условия. 

"Ако на предстоящия на 5 юли референдум победят привържениците на "не"-то, отхвърлящи предложенията на международните кредитори, то излизане от еврозоната след това ще бъде най-вероятния сценарий, а ако спечелят гласовете "да", то вероятността Атина да загуби членството си в зоната на евровалутата значително ще намалее", предаде БГНЕС, цитирайки "Блумбърг".

1,7 млрд. лв. са напуснали клоновете на чуждите банки у нас

За един месец 1,7 млрд. лв. са напуснали клоновете на чуждите банки, които работят у нас. Те обаче не са изтеглени от граждани, а вер...

В случай на банкрут "подстригването" (загубата на стойност) на гръцките облигации, предоставени от банките в ЕЦБ като залог за получаване на финансиране по програмата за спешна помощ за ликвидността (emergency liquidity assistance - ELA) ще достигне 75% или дори 90% . Тогава и гръцките банки ще бъдат принудени да подложат на "подстригване" депозитите за 33 милиарда или 67 милиарда евро (в момента влоговете на лица и компании са около 120 милиарда евро), отбелязва агенцията.

С други думи, в случай на фалит на страната вложителите могат да се лишат от 27% до 55% от своите суми. 

Сега облигациите се приемат от ЕЦБ като залог с отстъпка 23% и по данни на Блумбърг "необходимостта от "подстригване" ще възникне само в случай, че тази отстъпка превиши 60%". 

Гръцките власти уверяват населението, че "подстригване" на депозитите няма да има и, че те са гарантирани. Министърът на финансите Янис Варуфакис подчерта, че "в никакъв случай банките няма да бъдат оздравявани за сметка на вложителите". Наистина, на 28 юни главата на финансовото ведомство твърдеше, че въпросът за контрол върху движението на капиталите не стои, но той стана реалност няколко часа след това заявление, припомня ТАСС.

МВФ: Гърция се нуждае от 50 млрд. евро през следващите 3 години

Гърция се нуждае от 50 милиарда евро през следващите три години, включително 36 милиарда евро от кредиторите от ЕС, за да стабилизира ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com