Бившият шеф на македонските спецслужби е организирал терористичната атака в Куманово

13245
Бившият шеф на македонските спецслужби е организирал терористичната атака в Куманово

Бившият вече директор на македонските спецслужби Сашо Миялков активно е участвал в организацията на терористичното нападение в Куманово. Това съобщава в утрешния си брой сръбското издание "Блиц", позовавайки се на сръбските служби за сигурност, предаде БГНЕС.

"Вече близо едно десетилетие Миялков се смята за най-силния човек в Македония. Той контролира най-влиятелните политици и престъпници от Албания и региона. Целта на нападението в Куманово бе да се предизвика междуетнически инцидент и така македонското правителство да бъде защитено от нападенията на опозицията, която на 17 май подготвя митинг и сваляне на властта. Нещата излизат от контрол и планирания етнически инцидент се превръща в терористично нападение", казва източник от сръбските служби.

Според него Миялков е бил в пряка връзка с организаторите на нападението Мирсад Ндресай, по известен като "командир НАТО". Ндресай е първият, който открива огън в Куманово и убива полицай. По-късно той е прехвърлен в Косово с помощта на Миялков.

В утрешната публикация на вестника се твърди, че Миялков е един от най-богатите хора в Македония, с бизнес в Словакия и Чехия. Той е следен от чуждите служби заради съмнителното богатство и капитал. Често посещава Белград, където има приятелка и за два дена е готов да похарчи по 5000 евро.

"Миялков влиза в Сърбия, без да бъде регистриран на границата", съобщава сръбският източник.

В края на публикацията се казва, че след Гошинце и Куманово трябвало да има и нападение срещу Прешево в Югоизточна Сърбия, а след това в Черна гора и отново в Македония.

По-рано бившият шеф на македонското разузнаване Горан Митевски нарече полицейската акция в Куманово „сценарий на правителството”, предаде bTV. Според него спецоперацията се е провела срещу наемници от Косово, а не срещу терористи, готвещи атентати.

Стана също така ясно, че един от "задържаните терористи" при въоръжения сблъсък миналата седмица край Куманово е избягал от полицията. "Бягството е станало 2-3 дни след задържането му", съобщи Алстат-М телевизия в Скопие.

Силите на реда закарали терориста в село Брест, за да посочи къде е укрито откраднато оръжие от полицейското управление край Гошинце.

От вътрешното министерство в Скопие признаха за бягството на арестувания. По неофициална информация става въпрос за Сюлейман Османи от Брест и в момента той се намира в съседно Косово.

Македонското МВР имало контакти с терористите от Куманово

Служители на Пето управление на Македонското министерство на вътрешните работи са имали преки контакти с хора от терористичната група, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com