Бермудският триъгълник на гръцките данъчни измами

23919
Бермудският триъгълник на гръцките данъчни измами
Снимка: Getty Images/Guliver

Товарен кораб фантом, изоставен в залива на гръцки остров посред зима – този загадъчен сценарий вече е твърде банален за гръцката морска полиция, която откри в трюма на кораба милиони цигари, за чиято контрабанда Гърция се е превърнала в истински център. Не се знае за къде са били предназначени всички тези 981 хиляди пакета, намерени през декември в товара на „Амарантус”.

Всички европейски страни са засегнати от незаконната търговия с цигари, но Гърция освен че е един от пропускателните пунктове за този трафик, от началото на кризата се превърна и в доходоносен пазар за специализираните мрежи, тъй като потреблението на контрабанден тютюн отбеляза истински бум. Правителството на Алексис Ципрас постави борбата с тази измама начело на списъка си с реформи с обещанието да запълни и друга дупка за държавните приходи – контрабандата с гориво.

Загубите на държавната хазна от контрабандата са между 500 и 650 милиона евро на година за тютюна и до 1,5 милиарда евро за бензина – огромна загуба за една държава, която има отчайваща нужда от пари. Според компанията за маркетингови изследвания Nielsen в края на 2014 година 21% от изпушените цигари в Гърция са били контрабандни срещу едва 3% през 2009 година. Според експерта Йоанис Микалетос единственото ефикасно решение на проблема е да се намалят данъците върху цигарите, които за пет години бяха увеличени седем пъти.

Това обаче не е намерението на правителството, което предпочита да засили проверките, да подобри наличните средства като рентгеновите и другите видове скенери и да приложи европейската директива за по-лесното проследяване на пакетите. Тези средства пораждат скептицизъм у Микалетос, тъй като „много по-добре организирани и оборудвани от Гърция европейски страни не са отбелязали голям успех в тази борба”. Източник от силите за сигурност посочва като причина „административните недостатъци на гръцките митници” поради липса на средства и корумпираност, както и „малкия брой разследванията за разкриване на мрежите”.

В рамките на последната операция бяха иззети 4 милиона къса цигари от пристанището в Игуменица от съд, който беше готов да отплава за Италия. Това че Гърция е морска страна, играе роля по отношение на контрабандата на горива – една пета от бензина в страната е подправен, предимно с гориво за кораби, което се облага с по-ниски данъци. Друга техника се състои в това, че гръцките търговци надуват износа си към съседните страни като Македония, България и Турция и препродават разликата на черния пазар в Гърция.

И въпреки че всички гръцки лидери досега обещаваха да се справят с този „национален спорт”, президентът на асоциацията на собствениците на бензиностанции Георгиос Асматоглу вижда у „Сириза” една „нова воля”, тъй като в нейното правителство за вицепремиер на бюджета бе назначен Димитрис Мардас – преподавател по икономика, който има трудове по тази тема. Дълго време останала само на хартия, мярката за въвеждане на GPS контрол по цялата дистрибуторска верига може наистина да промени ситуацията, отбелязва още Асматоглу.

АФП

Гърция: Ципрас не е искал извънредна среща с председателя на ЕК

Гръцката страна не е искала среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди срещата на еврогрупата в понеделник. Инфо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com