Бежанският поток в Западните Балкани не спира, все повече хора идват в лагера в Прешево

7238
Бежанският поток в Западните Балкани не спира, все повече хора идват в лагера в Прешево
Снимка: БГНЕС

Бежанската криза в Западните Балкани продължава да се задълбочава. Бежанският натиск по македоно-сръбската граница не намалява. Натискът е огромен както по границата на Македония, така и в Сърбия и Унгария.

Хиляди прекосиха македоно-сръбската граница тази сутрин, а полицаите се опитваха да въведат ред. По жп гарите се образуваха палаткови лагери. Над 7 хиляди имигранти са пресекли македонско-сръбската граница от петък насам, Унгария вчера постави нов рекорд за тази година и регистрира над 2 000 бежанци само за едно денонощие, имформира БНТ.

В Германия изгоря сграда, подготвена за бежанци

Германската полиция съобщи, че училищен физкултурен салон, използван за настаняване на бежанци, е изгорял при предполагаем умишлен пале...

Бежанци от Близкия изток и Северна Африка пристигат непрекъснато в лагера край сръбския град Прешево. В момента там се намират около 2000 души, а днес автобуси с мигранти започнаха да пристигат също в Белград и Северна Сърбия, предаде БНР. 

Ситуацията в лагера Прешево на границата с Македония е видимо спокойна. Сръбските полицай комуникират с идващите бежанци на английски език, като ги упътват каква е процудурата по влизане в лагера, който е под контрола на Върховния комисарият за бежанците към ООН.

Ахмед Халими, ръководител на представителството на сръбския Червен кръст в Прешево каза пред на БНР, че ако няма снабдяване с хигиенни материали, те могат да свършат много скоро и да се създаде сериозен проблем. "Имаме хигиенни материали за няколко дни и всички, които помогнат, ще помогнат всъщност на бежанците", обясни Халими.

Хасан Хюсеин и брат му са избягали от сирийската столица Дамаск преди 20 дни. Семейството прекосява Турция, оттам по море към Гърция и накрая стигат до Гевгелия. "Отивам в Германия да уча, избягах от Дамаск заради войната, сраженията и убийствата", заявява пред националната телевизия Хасан.

Аврамопулос: Проблемът с бежанците ще продължи още много години

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова за още по-организирани действия на Европа срещу трафикантите на хора като част...

След като официално поискат бежански статут от македонските власти, имигрантите се отправят веднага на север към следващата спирка по пътя си. В приемните центрове в Прешево и село Миратовац през последните два дни около осем хиляди души са получили помощ във вид на храна и медицински прегледи. 

"Новото преселение на народите"

Така експерти определят бежанската вълна, която залива Европа в момента. Анализаторите са категорични – имигрантите нямат намерение да се установяват на Балканите. Затова за драстични промени на етническата карта в нашия регион засега не може да се говори. 

За бъдещето обаче – има хипотези. Само за 10 години до 2025 година 16 милиона души, които в момента са в ученическа ще навлязат в трудоспособна възраст в Близкия Изток. И ако икономиката на Афганистан, Ирак и Сирия не създаде работни места, те ще поемат на път към Европа. 

Догодина САЩ ще приемат между 5000 и 8000 сирийски бежанци

Догодина САЩ ще приемат между 5000 и 8 000 бежанци от Сирия, обяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, информира БГНЕС. Т...

При подобен сценарий изчисленията сочат – 1,2 млн. бежанци ще се насочват към Европа годишно. Част от държавите на стария континент в момента са страни-врати за бежанците. Но когато техните граници са затворени и по-добре охранявани, както нашата с Турция, тогава имигрантите търсят обходни маршрути.

"Вижте за пример Унгария – тя иска да направи съоръжение по цялото протежение за Сърбия. Но трябва да си дадем сметка, че когато по този коридор възникнат бариери, те търсят опит да заобиколят бариерите, поради което България в един момент може да се окаже по-слабо звено. Ако говорим за проценти. Може би най-застрашена беше Македония, защото на фона на два милиона население – 40 хиляди бежанци, преминали за два месеца – това беше сериозна заплаха", заяви д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com