Банкова ваканция в Гърция

15442
Банкова ваканция в Гърция
Снимка: thinkstock

Гръцкият Съвет за финансова стабилност реши да остави затворени банките в страната от понеделник - най-вероятно до провеждането на референдума идната неделя. Паралелно с това се въвеждат и ограничения за теглене на пари.

След прекратяването на преговорите между гръцкото правителство и международните кредитори, банките в Гърция ще останат затворени в понеделник. Премиерът Алексис Ципрас съобщи, че допълнително ще бъде въведен и контрол върху движението на капитали. "Действията на ЕЦБ принуждават правителството да вземе тези мерки", заяви Ципрас.

Латвия и нейното "чудо"

Сега, когато Гърция е на ръба на държавния банкрут, мнозина сочат Латвия като пример за успешно справяне с кризата. Но дали приказките...

Гръцкият премиер прикани гръцките граждани да запазят спокойствие и ги увери, че влоговете им са гарантирани. Малко по-рано стана известно, че и борсата в Атина няма да отвори в понеделник. Финансовите пазари са изправени пред драматична борсова седмица след прекъсването на преговорите между Гърция и международните ѝ кредитори.

По примера на Кипър

Въвежда се и контрол върху движението на капитали - като мярка срещу трансфера на пари в чужбина. Тя включва също и замразяване на банкови сметки и въвеждането на лимит за теглене на пари в брой от гражданите. Цялата финансова система може да колабира, ако гърците продължат масово да теглят пари от сметките си.

Последният пример за такъв контрол върху движението на капитали беше Кипър, който предприе тази стъпка преди повече от две години. Тогава кипърските банки също бяха пред фалит. Ограниченията в Кипър все още са в сила, но в последно време беше разхлабени.

Молете се за Португалия!

Икономистите сипят похвали за Португалия. Страната показвала, че който радикално пести и реформира, неизбежно излиза „на чисто&r...

Кризисно заседание и в Берлин

С оглед на изострянето на гръцката криза, германската канцлерка Ангела Меркел свиква кризисно заседание в понеделник на председателите на партиите и шефовете на фракциите на представените в Бундестага партии. Тя ще ги информира за актуалното развитие на кризата около Гърция.

Във вторник (30.06.2015) Гърция трябва да погаси вноска към МВФ в размер на 1,6 милиарда евро. Не е ясно обаче, дали гръцкото правителство е в състояние да направи такъв превод. Междувременно германското правителство препоръча на пътуващите в Гърция германски граждани да се запасят с достатъчно пари в брой, тъй като гръцките банки ще останат затворени и не е сигурно, че банкоматите в страната ще бъдат заредени с достатъчни количества пари.

Източник: Дойче веле

8 месеца в лапите на ислямистите: 18-годишно момиче разказва

Какво изживява една жена, която е била осем месеца в лапите на джихадистите от "Ислямска държава"? 18-годишната Салвах Дервиш от малц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com