Али Ахмети и Любчо Георгиевски се скараха за разделянето на Македония

33378
Али Ахмети и Любчо Георгиевски се скараха за разделянето на Македония
Снимка: БГНЕС

През 2001 г. тогавашният премиер Любчо Георгиевски предлагаше разделение на Македония. Това заяви лидерът на управляващата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети в интервю за телевизия „Клан” от Албания, пише днес македонският ”Утрински весник”.

„По онова време като лидер на Армията за национално освобождение (АНО), заедно с военните ръководители не приехме предложението на Георгиевски”, заявил Ахмети.

Нова партия на албанците в Македония - "Беса"

Новият политически субект на албанците в Македония ще се казва "Беса"*, предаде македонското електронно издание Плус инфо. Според Афри...

По думите му планът на Георгиевски предвиждал Тетово, Гостивар, Дебър и Кичево да бъдат дадени на Албания, а Липково - на Косово.

„За мен този план беше неприемлив, тъй като 250 хил. албанци отново щяха да бъдат извън границите на Албания, а 60 хил. македонци трябваше да бъдат изселени от тази част, която щеше да бъде дадена на Албания”, изтъкна Ахмети. Той каза още, че този план не бил добър нито за албанците, нито за македонците.

Георгиевски отхвърли твърденията на лидера на Ахмети.

Георгиевски заяви, че за първи път е разговарял с Ахмети по време на отбелязването на десетата годишнина от Охридския рамков договор.

Македония ще получи 400 млн. долара от Световната банка

В следващите четири години Македония ще използва 400 милиона долара от Световната банка за постигане на по-висок растеж и откриване н...

„Поради тези причини не съм имал възможност да разговарям с него десет години преди това събитие. По отношение на размяната на територии той може да се е информирал и от медиите, тъй като по онова време доста се пишеше на тази тема”, заявил Георгиевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com