Алексис Ципрас: рицарят на кръглата маса (в Латинска Америка)

11675
Алексис Ципрас: рицарят на кръглата маса (в Латинска Америка)
Снимка: Getty Images/Guliver

Брюксел може и да мъмри кабинета на Ципрас, но Атина е затрупана от поздравителни телеграми от Латинска Америка. Даниел Ортега, Николас Мадуро, Кристина Киршнер, Ево Моралес - а сега дори и легендарният кубински лидер Фидел Кастро хвана писалката - всички почитат гръцкия премиер Алексис Ципрас като новия герой на угнетените маси. Гърците са извоювали "брилянтна политическа победа", защото са защитили своята идентичност и култура от външна агресия. А това заслужава възхищението на Латинска Америка и народите от Карибския басейн, твърди революционерът в пенсия.

Изглежда, че гръцкото "не", което гражданите на балканската държава казаха на Брюксел, оказа голямо емоционално въздействие далеч отвъд европейските граници. Младият премиер в Атина спечели не само референдума, но и сърцата на левите в Латинска Америка. Сега Ципрас е рицар на кръглата маса – и какво от това, ако тя е отвъд океана?

Ципрас: Европа опрости на Германия 60% от дълговете й през 1953 г.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви пред Европейския парламент, че Европа е проявила огромна солидарност с Германия п...

Ципрас обаче не бива да прибърза с радостта от новата „титла“, защото тя е плод на една-единствена причина: застоя в популизма на латиноамериканската левица и липсата на харизматичен лидер, който да внесе раздвижване.

Венецуела, която може да се нарече идеологически „дом“ на леви партии като гръцката „Сириза“ и испанската „Подемос“, преживява икономически упадък. Сега, когато цената на петрола се задържа дълго време ниска, а разходите на правителството са все така високи, страната е на път да се срине. А бедата на наследника на покойния Уго Чавес – Николас Мадуро, е тази, че той не притежава чара на предшественика си.

Латиноамериканската левица обаче има проблеми не само в Каракас. В Аржентина държавният глава Кристина Киршнер не може да бъде преизбрана, а в страната липсва убедителен наследник, който да продължи делото й. В Бразилия Дилма Русеф се сбогува с подкрепата на партиите от политическия център, а в Боливия Ево Моралес се бори да се утвърди, въпреки че управляваната от него държава не разполага с необходимия ресурс за влияние в региона. Ето го и проблемът: Латинска Америка осиротя след смъртта на Уго Чавес. Южна Америка има нужда от истински водач, който да обясни на жителите й защо най-богатият континент има най-бедното население.

Алексис Ципрас притежава всички качества, които са му необходими, за да се усмихва от върха на световната левица. Той е ново лице, младо лице и внася нова тема в лагера на социалистите. И за да бъде още по-хубаво – съветниците от държави като Венецуела и Еквадор са добре дошли в Атина, както вече стана ясно. Кратката кампания, която кабинетът на „Сириза“ проведе в навечерието на референдума, беше огледално копие на някогашната предизборна стратегия на боливийския президент Ево Моралес, който използва картата с американското вмешателство, за да мобилизира електората си. С печален вид и ръка, стисната в юмрук, Моралес се обърна към народа: „Боливийци, вие решавате кой да ви управлява“. Подходът проработи в Сукре, проработи и в Атина. Само с една малка разлика – този път врагът не беше Вашингтон, а Берлин.

Цакалотос: Гърция ще започне данъчни и пенсионни реформи през следващата седмица

Гърция се ангажира да започне изпълнението на данъчните и пенсионните реформи още през следващата седмица в замяна на 3-годишен заем от...

С Гърция латиноамериканската левица най-накрая ще получи шанс да изгради предмостие към Европа – това, за което мечтаеше лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро и това, което се опита да предаде на идеологическия си наследник Уго Чавес. Именно затова от Акапулко до архипелага Огнена земя Ципрас е представян като новия герой на угнетените народни маси. Световната социалистическа революция обаче трябва да почака, поне докато гръцкият премиер опита да предотврати колапса на страната си.

Die Welt

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com