Албанското МВнР призова Сърбия да осъди футболния инцидент

22859
Албанското МВнР призова Сърбия да осъди футболния инцидент
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Албания строго осъжда политическите опити за оклеветяване, предприети от ключови лидери на Сърбия, срещу албанските държава и народ, във връзка с инцидента по време на срещата по футбол между националните отбори на двете страни 14 октомври, когато над стадион „Партизан” в Белград прелетя безпилотен летателен апарат с албанското знаме, се посочва в съобщение, разпространено от Посолството на Република Албания в София.

„Паника, дезинформация и объркване бяха представени пред обществеността, относно това кой е отговорен за инцидентите и провокациите - без легитимност и критерии, репутацията на господин Олси Рама (брат на премиера на Албания Еди Рама) бе опетнена, след като той бе обвинен, че е пилотирал безпилотния летателен апарат със предизвикалото спорове знаме. Продължаващите молби за изясняване на ситуацията, адресирани към министерството на външните работи на Сърбия от най-високите нива на албанското правителство и дипломация, са посрещани с мълчание.

Посещението на албанския премиер в Сърбия е отложено

Визитата на министър-председателя на Албания Еди Рама в Сърбия, насрочена за 22 октомври, е отложена във връзка с инцидента на футбол...

Изявленията от страна на сръбските официални лица са насочени срещу основната етика на дипломатическите отношения, взаимодействието, сдържаността и уважението между суверенни държави. Още повече, те не отразяват стремежите на страна, кандидатстваща за членство в ЕС.

Министерството на външните работи на Албания призовава лидерите на Сърбия ясно и изцяло да осъдят антиалбанските действия случили се преди, по време на и след футболната среща между Сърбия и Албания.

Старата и съвременната история на Балканите свидетелстват, че Албания никога не е била дестабилизиращ фактор за региона и никога не е била страна-агресор спрямо обичащите свободата хора, които желаят независимост. Албания не е отговорна за факта, че миналото може да бъде тежко за съвестта и емоционалното състояние на сръбските власти. Албания като член на НАТО и кандидат за членство в Европейския съюз вярно следва политиката на сътрудничество, добросъседство и демокрация и стабилност на региона, като твърдо вярва, че евроатлантическата интеграция е общ път за народите и държавите в региона.

Благодарение на европейската перспектива, днес ние имаме възможността да създадем регион, където мирът и стабилността преобладават над разделението и ксенофобията”, се посочва в съобщението.

Еди Рама все пак отива в Сърбия

Нямам намерение да отлагам визитата си от 22 октомври в Белград. Съжалявам за коментарите на сръбските официални лица по повод инциде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com