Албания ще плати на ЧЕЗ 100 млн. евро

14581
Албания ще плати на ЧЕЗ 100 млн. евро

В сградата на Секретариата на Енергийната общност във Виена ЧЕЗ и Албания взаимно си потвърдиха, че са изпълнени всички изискващи се предварителни условия. В резултат Споразумението за уреждане на спора, подписано между ЧЕЗ Груп и Албания през юни тази година, влезе в сила.

Въз основа на това Споразумение, ЧЕЗ ще получи общата сума от 100 милиона евро, която е близка до първоначална инвестиция на ЧЕЗ за придобиване на албанската електроразпределителна компания. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Изгониха ЧЕЗ от Албания

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕ...

„Доволен съм, че успяхме да доведем споразумението до успешен край и, че страните изпълниха предварителните условия за неговото влизане в сила. Сега няма никакви препятствия сумата да бъде преведена по нашата сметка“, каза Даниел Бенеш, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ЧЕЗ.

Съгласно Споразумението за уреждане на спора, ЧЕЗ Груп ще получи компенсация в размер на 85 милиона евро за дължими плащания и срещу дяла си в разпределителното дружество, като компанията вече получи други 15 милиона евро. Сумата ще бъде изплатена на годишни вноски до 2018 година, като вноските са гарантирани и обезпечени чрез гаранция от призната европейска банка. На датата на влизане в сила на Споразумението, 76% от собствеността на ЧЕЗ в разпределителното дружество са прехвърлени на Албанското правителство.

„С влизането в сила на това Споразумение за уреждане на спора, ние ще сме получим средствата доста по-рано отколкото при една арбитражна процедура“, добави Бенеш. След датата на влизане в сила на Споразумението ще бъде прекратена арбитражната процедура, която ЧЕЗ заведе срещу Албания през май 2013 г. за защита на своите инвестиции в електроразпределителното предприятие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com