Ако Гърция не получи пари до 20 юли, ще трябва да въведе паралелна валута на еврото

12868
Ако Гърция не получи пари до 20 юли, ще трябва да въведе паралелна валута на еврото
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция в момента е в необявен фалит към Международния валутен фонд. На страната ѝ предстои на 20 юли ново плащане към Европейската централна банка в размер на 3 млрд. лева. Тя няма пари за него и тогава ще има втори фалит. За ЕЦБ няма да остане никаква друга алтернатива, освен да спре ликвидното поддържане на гръцките банки. Ако до тогава няма споразумение, Гърция ще трябва да въведе паралелна валута с еврото, за да може да изплаща пенсии и заплати.

Финансовите министри от еврозоната няма да се събират физически в сряда, а ще разговарят чрез конферентна връзка. Това свидетелства, че те не могат да вземат каквото и да е формално решение в сряда, което да има юридическа тежест. Едва ли до референдума в Гърция ще има развитие от страна на кредиторите за спасяването на Атина, предаде БНР.

54% от гърците ще гласуват с "НЕ" на референдума

Според социологическо проучване по време на референдума в неделя гръцките гласоподаватели ще отхвърлят предложенията, които международн...

В петък срещата на върха на лидерите в Брюксел, на която гръцкият премиер Ципрас присъства, приключи доста оптимистично. Въпреки липсата на сделка имаше усещането, че гърците и техните кредитори са на крачка от сключване на споразумение, което да позволи на страната да изплати вноската към МВФ във вторник.

Това, което се случи фактически, е, че на Ципрас беше казано, че това е последното предложение, което Европейският съюз може да му предложи, и той е длъжен да го приеме. Той се върна в Атина и обяви, че ще се проведе референдум и гръцкият народ трябва да реши.

Една от най-спорните точки е реформата на пенсионната система. Гръцките власти твърдят, че става дума за рязане на заплати и пенсии, а европейските кредитори казват, че няма нищо такова. Според тях става дума за намаляване на бремето, което Атина плаща всяка година за пенсионната система, която не е ефективна. Гърците се пенсионират доста по-рано от другите европейци. Някои хора правят това на около 50 години. Задава се още по-голям дефицит на пенсионния фонд в Гърция.

Във вторник европейските кредитори признаха, че големият дълг на страната не може да бъде изплатен. Той е на стойност от близо 180% от БВП на Атина. Те се съгласиха да обещаят на Гърция, че скоро ще намалят бремето на гръцкия дълг. Фактически Ципрас спечели и постигна компромис. Досега не можеше да се говори изобщо за намаляване на дълга. Атина обаче заяви, че иска нов огромен заем от 30 млрд. евро. Отговорът на финансовите министри беше, че няма време. Проблемът е доверието към гръцкото правителство, казват от Брюксел.

И драхмата няма да спаси гърците

Мнозина влиятелни икономисти от години твърдят, че за гърците ще е най-добре, ако се върнат към драхмата. Тя щяла да спаси страната им...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com