Ахмети: Влизането в НАТО ще свали междуетническото напрежение

7510
Ахмети: Влизането в НАТО ще свали междуетническото напрежение

Няма планове за Велика Албания и едва когато Македония влезе в НАТО, напрежението в страната ще намалее. Това каза в статия на гръцкия в. "Катимерини" лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, предаде БГНЕС.

Докато траеше конфликтът в Куманово между въоръжена група и полицейските сили, бившият командир на АНО и сега лидер ДСИ Али Ахмети преговаряше с тях.

Членовете на групата искали Ахмети да посредничи и по този начин да се измъкнат, но той им казал, че не може да им отвори коридор, тъй като сами трябва да намерят друго решение, след което те са поискали да се предадат.

Така започва своята статия гръцкият вестник "Катимерини", посветена на Али Ахмети и случващото се в Македония.

Според Ахмети случващото се в страната е резултат на несигурността около евроатлантическото бъдеще на държавата, което дава възможност и оправдание на някои групи да предизвикват инциденти.

Попитан дали инцидентът може да се отрази на отношенията между двете общности в страната, Ахмети изрази убедеността си, че напрежението ще спадне, щом Скопие стане пълноправен член на НАТО. "Несигурността и неизвестността на интеграцията, както и на ангажираността към стратегическите цели предизвика несигурност и сред албанците. Призовавам съседните страни да вземат предвид стабилността на региона и да допринесат за мира и стабилността, чрез конструктивност по всички открити въпроси", каза пред вестника Ахмети.

Според него Велика Албания не е проект на самите албанци.

"Ние сме посветени на голяма Европа със столица Брюксел, където всички – албанци, гърци, сърби, германци и други, ще живеят добре", подчерта лидерът на ДСИ, допълвайки, че всички трябва да се ангажират за взимането на политически решения, да се продължат реформите, препоръчани от ЕК и интензивният диалог с Атина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com