Ахмет Давутоглу официално бе номиниран за премиер на Турция

32346
Ахмет Давутоглу официално бе номиниран за премиер на Турция
Снимка: Getty Images

Това, за което се говори от няколко дни насам, официално стана факт - досегашният външен министър на Турция Ахмет Давутоглу бе номинират за следващ премиер на страната. Управляващата Партия на справедливостта и развитието го избра за наследник на Ердоган, който спечели президентските избори по-рано този месец.

Изборът на Давутоглу бележи началото на нова ера в турския политически живот, коментира в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС. Централният изпълнителен съвет на ПСР, който беше свикан под ръководството на Ердоган, реши да предложи името на Давутоглу за председател на партията. Той ще бъде избран на извънредния конгрес в Анкара на 27 август.

Решението беше обявено от Ердоган след тричасова среща в централата на ПСР. "Нашата номинация е външният ни министър, депутатът ни от Коня, нашият брат Ахмет Давутоглу", каза Ердоган пред присъстващите на заседанието, сред които министри в правителството и журналисти. То се състоя в централата на ПСР в Анкара.

Ердоган подчерта, че решението е било взето чрез консултации вътре в партията. Очаква се Давутоглу да получи мандат от Ердоган за сформиране на следващото правителство на 29 август, ден след официалното му встъпване в длъжност като президент. Давутоглу ще стане 26-ят премиер на Турция, след гласуването на вот на доверие от парламента в началото на септември.

Давутоглу става премиер на Турция

След като досегашният премиер на Турция Реджеп Таийп Ердоган спечели президентските избори, постът министър-председател на страната ще ...

Коментар

Номинацията на Ахмед Давутоглу за премиер на Турция не е изненада за познавачите на Турция. Там институционалните традиции и култура са много важен фактор и от тяхна гледна точка е неприемливо един президент да стане министър-председател.

Това каза дипломатът Бранимир Младенов, бивш посланик на България в Турция, пред БНР. Според него изборът на Давутоглу е логичен  с оглед на амбициите на Ердоган за промени в Конституцията. Давутоглу е доказал лоялността си към Ердоган и не се очакват сътресения и проблеми за Ердоган , когато той поеме лидерството на партията и премиерския пост на страната. 

"През годините когато беше министър на външните работи, проф. Давутоглу събра авторитет на международната арена със своята академична широта, със своята комуникативност, откритост като министър, съчетани с неговата неуморна дейност. Външната политика на Турция в последните 12 години се отличава с активност, стремеж за независимост, самостоятелност. Разбира се оценките за нея са нееднозначни", заяви дипломатът.

Давутоглу е най-популярният външен министър в Туитър

Ръководителят на турската дипломация Ахмет Давутоглу е външният министърът с най-много последователи в сайта за микроблогинг Туитър в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com