АОК е замесена в престъпления

57271
АОК е замесена в престъпления

Към края на войната в Косово са вършени престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Специална разследваща комисия на ЕС е готова да повдигне обвинения срещу извършителите от Армията за освобождение на Косово.

Специална комисия на ЕС е открила доказателства за извършени престъпления от членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), която през 90-те години на миналия век се бореше за откъсването на Косово от Сърбия. Ръководителят на комисията Клинт Уилямсън съобщи, че става въпрос за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени от високопоставени членове на АОК в края на войната в Косово през 1999 година. В заключенията на следователите се казва, че "определени представители на АОК са водели целенасочена кампания срещу хора от етническите малцинства, включваща също и убийства, отвличания и незаконни задържания в лагери в Косово и Албания, сексуални издевателства и други форми на нехуманно отношение, разрушаване на църкви и други религиозни светини." От комисията подчертават, че жертвите са основно сърби, роми и представители на други малцинствени групи, но също така и косовски албанци, политически опоненти на ръководството на АОК или подозирани, че са подпомагали сърбите.

Армения капитулира пред Москва

Политическата и икономическата принуда на Кремъл дават резултат: Армения се готви да се присъедини към руския проект за Евразийски мит...

Стотици очевидци са свидетелствали

Комисията на ЕС за разследване на престъпленията в Косово беше създадена през септември 2011 година за проучване на сигналите, подадени от специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти за търговия с човешки органи и други престъпления, извършвани от членове на АОК. "През последните две години половина комисията разговаря със стотици очевидци на събитията в различни страни в Европа и по света и проучи хиляди страници документация, събрана от различни организации, които са били активни в Косово преди и след проучвания период", обяви Уилямсън.

Той определи разследването като предизвикателство, което обаче няма амбицията да е най-обстойното разследване за извършени престъпления в Косово след края на войната през юни 1999 година.

В прессъобщениегто на разследващата комисия се посочва, че тя е готова да повдигне обвинения срещу конкретни представители на АОК веднага след като бъде създаден съответният правен механизъм, гарантиращ провеждането на независими, безпристрастни и прозрачни съдебни процеси при осигуряването на адекватна защита за свидетелите. Засега не се посочват конкретни имена на предполагаеми извършители на престъпления. Говорител на разследващия орган съобщи, че преди да бъдат изпълнени горните условия, комисията няма право да оповестява публично конкретни имена на извършители. Пред Дойче веле той изрази увереност, че събраните доказателства са достатъчни за започването на съдебно преследване. Заявеното съдействие на косовската страна вдъхва също така надежда, че всеки един от обвиняемите ще се предаде доброволно на правосъдието.

Плажове зад телени огради

От турската окупация на Северен Кипър изминаха 40 години. През това време островът е разделен на две части, а всички опити за повторно...

Клинт Уилямсън благодари специално на Европейския съз, на отделните страни-членки и на международните партньори за полаганите от тях усилия за създвана на специален трибунал, който да се занимае с престъпленията.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com