60% от младите косовари са безработни

7921
60% от младите косовари са безработни
Снимка: Getty Images/Guliver

Безработицата сред младите в Косово надхвърля 60 на сто. Това се казва в репортаж за икономическото положение в бившата сръбска провинция на БиБиСи, предаде БГНЕС.

"В Косово сме два милиона жители, но живеем все едно се намираме в клетка с надеждата един ден да стане по-добре", казва младеж пред британската медия.

Много малко радост е останало от провъзгласяването на независимостта на Косово преди седем години. Днес Косово не е страната с най-много безработни, но тук 60 на сто от младите са без работа, се казва още в репортажа.

Косовският министър по въпросите на интеграцията Беким Чолаку призовава "всички, които са напуснали страната, да се върнат обратно". Той призова и младите да не заминават нелегално в чужбина.

Припомняме, че през последните няколко месеца десетки хиляди косовари заминаха в западна Европа с надеждата там да намерят работа и по-добър живот.

"Ако младите решат да търсят щастието си извън Косово, трябва заедно с нас да постигнем либерализация на визовия режим и да се стигне до свободното ни придвижване в Европа", казва още Чолаку.

Според БиБиСи огромната част от гражданите на Косово въобще и не си помислят да сътрудничат на правителството, по какъвто и да е въпрос, защото те просто презират властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com