29 водещи турски журналисти гният в затвори

4749
29 водещи турски журналисти гният в затвори
Снимка: Thinkstock

Към момента 29 водещи журналисти от Турция изтърпяват наказания в затворите в страната, в която репресиите срещу медиите са ежедневие. Това показват данни на правозащитни организации.

Хиляди жители на Истанбул днес се струпаха на спонтанен митинг пред сградата на опозиционния вестник „Джумхуриет“ в подкрепа на главния редактор Джан Дюндар и ръководителя на кореспондентското бюро в Анкара Ердем Гюл. Наказателен съд в Истанбул ги обвини в шпионаж и издаване на държавни тайни за това, че през май т.г. в публикация разкриха схема за оръжейни доставки в Сирия от страна на турските тайни служби, съобщава БГНЕС.

Сред протестиращите бе депутатът от Народно-републиканската партия Махмут Танал, който се закле в себе си, че тировете с оръжия и боеприпаси са били предназначени за ДЕАШ ("Ислямска държава"). Колегата му Ерен Ердем запита откога и на какво основание тайните на президента Ердоган са държавни такива и подчерта, че държавният глава е основният виновник за липсата на правосъдие, както и за преследването на свободното слово.

Със сълзотворен газ полицията опита да разпръсне протестната демонстрация на депутати от Народно-републиканската партия, журналисти и граждани в Анкара. Митингът трябваше да премине в шествие, но части за борба с безредиците изградиха барикади, възникнаха сблъсъци между протестиращите и полицията, съобщи CNN Turk. Демонстрациите в подкрепа на осъдените журналисти в столицата и в Истанбул продължават, протестират и в Измир. Опозиционните медии дори оставиха на заден план темата за обтегнатите отношения между лидерите на Турция и Русия, и отделят широко пространство за поредната репресия спрямо свободата на словото. Първата страница на в. „Джумхуриет“ е с водещо заглавие „Черен ден за печата“. Граждани, които разпространяваха демонстративно вестника по улиците на Истанбул, срещнаха съпротивата с ритници и юмруци от други.

Широк е и международният отзвук след решението на Наказателния съд за лишаването от свобода на двамата журналисти. Посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас публикува черно каре в Инстаграм и написа, че изпитва дълбоко безпокойство заради поредния удар по независимите медии в Турция. Остри реакции изразиха и отделни представители на ЕС, ЕК и ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com