24 млрд. евро може да поиска Гърция за първи спасителен транш

6293
24 млрд. евро може да поиска Гърция за първи спасителен транш
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция може да поиска размерът на първия транш от новия й спасителен заем да бъде в размер на 24 млрд. евро, предаде Reuters, като се позова на местен проправителствен вестник. Парите трябва да бъдат преведени през този месец и да се използват за рекапитализиране на банките и разплащане с Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Атина преговаря с Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) за трета спасителна програма. Този път тя ще е на стойност от около 86 млрд. евро. Според в. "Авги" властите в Атина очакват преговорите да приключат до средата на август, пише bTV.

Пътуваме по-бързо към Гърция

Пътуващите към Гърция вече стигат много по-бързо до граничния пункт Кулата. Снощи беше пуснато движението по новото трасе от автомаги...

Изданието пише, че 10 млрд. евро от първия транш ще отидат в банките, които дълго останаха затворени и с ограничения при тегленето заради паническото теглене на депозити през юни. 7,16 млрд. евро ще отидат за покриването на мостовия заем от ЕС, с който бяха покрити неотложните задължения на страната. С 3,2 млрд. евро пък ще бъдат покрити плащания към ЕЦБ и др. За цялостно рекапитализиране на гръцките банки се смята, че ще бъдат нужни до 25 млрд. евро.

Третата спасителна програма идва след обещание на гръцките власти да предприемат мащабни и тежки реформи в пенсионния сектор, данъчното облагане, трудовото законодателство и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com