200 000 бежанци са минали през Македония, Груевски призова за обща позиция на ООН

3882
200 000 бежанци са минали през Македония, Груевски призова за обща позиция на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

От началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония. Това посочи македонският премиер Никола Груевски, предаде агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Говорейки се на ситуацията с бежанците, с която се сблъскват държавата, Балканите и цяла Европа, Груевски посочи, че от началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония. 

Бежанците ще могат да търсят работа, докато чакат решение за международна закрила

Бежанците ще имат право да си търсят работа, докато получат решение за международна закрила. Това стана с приети днес от Народното събр...

"Съседите на Сирия, например Ливан, Турция, Йордания, са силно засегнати, а първите признаци на социална тежест се чувстват и в балканските страни, чиито икономики не могат дълго да се справят с положението. Ние ще направим всичко, което можем, за да помогнем на тези хора, които търсят мир, безопасно пътуване и достоен живот. Но ние не можем да го направим сами” каза Груевски. 

„Справянето с този проблем предполага по-силен ангажимент на Европейския съюз в сътрудничество с балканските страни”, добави той. „Единственият начин да решим бежанската криза в Европа е спешно да се обърнем към основната причина за тяхното страдание - в случая сирийския конфликт. Съществуващите различия около решението трябва да се оставят настрана. Нуждаем се от единство и обща позиция на СС на ООН”, подчерта македонският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com