1,5 млн. евро дава ЕК на Македония и Сърбия за справяне с бежанската криза

3642
1,5 млн. евро дава ЕК на Македония и Сърбия за справяне с бежанската криза
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) предоставя допълнителна помощ в размер на 1,5 милиона евро за справяне с хуманитарната криза с бежанците в Западните Балкани, съобщиха от Комисията.

Това стана в навечерието на международната среща на върха във Виена, посветена на отношенията в региона.

Европейският съюз с финансова помощ към Унгария заради бежанците

Евросъюзът е готов да предостави финансова помощ на Унгария за бежанския проблем, информира БГНЕС. Това заяви представителката на Евро...

Средствата са предназначени конкретно за Сърбия и Македония. Последно ЕК е предоставила хуманитарната помощ за двете страни в размер на 150 000 за Белград и 90 000 евро за Скопие.

В момента е сравнително спокойна ситуацията на сръбско-македонската граница при Прешево. Въпреки това прогнозите са, че вълната от емигранти, които влизат в Македония от Гърция, няма да намалее. Очакванията са на ден границата да преминават около 3000 сирийски бежанци.

Няма големи опашки от мигранти, които да стоят и да чакат, за да влязат в Прешево, както във вторник, информира БНР. През цялата нощ представителите на сръбските власти работят, за да обработят големия наплив от мигранти, които пристигат от Македония от следобед до привечер в Прешево, когато пристигнаха близо 2000 сирийци. След като получат своите документи, Върховният комисариат на бежанците към ООН със специални автобуси транспортира мигрантите в Северна Сърбия в близост до унгарската граница.

Въпреки уверението, че Сърбия може да справи с прииждащите бежанци, сръбският министър по социалната политика Александър Вулин признава, че на Белград е необходима много сериозна финансова помощ. По късно днес министър Вулин ще посети лагера в Прешево.

Унгария изпраща 2100 полицаи на границата със Сърбия

Унгарската полиция съобщи, че ще изпрати повече от 2100 свои служители на границата си със Сърбия, след като рекорден брой бежанци нав...

Медиите в региона на Белград и Скопие обръщат сериозно внимание на направената прогноза от страна на Върховния комисариат на бежанците към ООН, че всекидневно в Македония от Гърция ще навлизат по 3000 души. Според говорителя на организацията Мелиса Флеминг потокът от хора няма да намалее, защото хубавото време ще ги кара да се предвижват от Турция към гръцките острови и към границата с Македония, а от там на север към Сърбия и Унгария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com