Според Русия Косово си връща на Сърбия заради провала в ЮНЕСКО

4440
 Според Русия Косово си връща на Сърбия заради провала в ЮНЕСКО
Снимка: Getty Images / Guliver

Косовските власти са отмъстили на Сърбия за провала на присъединяването си към ЮНЕСКО, смята руският представител в ООН Виталий Чуркин.

Според него Прищина е отговорила със спиране на изпълнението на споразумение, постигнато през август за създаване на Общността на сръбските общини в Косово (ОСОК), предаде БГНЕС.

Руският постоянен представител в ООН сподели това на заседание на Съвета за сигурност на организацията, посветен на урегулирането на косовския проблем.

"Едва ли може да се смята за съвпадение, че решението да се забави създаването на общността (ОСОК) е направено от косоварите в деня (10 ноември), след Генералната конференция на ЮНЕСКО, която отхвърли молбата на Косово за членство в тази организация.

Създава се впечатление, че става въпрос за банално отмъщение към сърбите, които защитават своята позиция", каза постоянният представител на Руската федерация. Според него самият факт на издигане на кандидатурата на Косово за ЮНЕСКО на фона на "категоричния отказ" на Прищина да обсъжда в рамките на диалога с Белград защитата на сръбското културно и духовно наследство "свидетелства за реалното равнище на способността за сътрудничество на косоварите, а в същността си – за неготовността им да търсят компромиси".

Постоянният представител на Руската федерация изрази и загриженост от липсата на напредък в подобряването на "незавидното положение на сръбската общност" в Косово.

"Неспазването на правата на собственост на сърбите, предимно свързани с недвижима собственост, подкопава икономическата основа на тяхното оцеляване.

Извънредно тревожен случай е съдебния процес между юридически лица на Косово с православния манастир Високи Дечани в опит да се превземат земеделски имоти, които са собственост на Сръбската православна църква", казва Чуркин.

Представителката на Косово Вльора Читаку, която е посланик на Прищина в САЩ, със своето изказване само е потвърдила тезата на руския дипломат за нежелание за сътрудничество и търсене на компромиси.

Според нея, защитата на православните светини е вътрешен въпрос за Косово и той „повече няма да се обсъжда в рамките на диалога в Брюксел".

"По същия начин, ние няма да обсъждаме със Сърбия и няма да и искаме разрешение или съгласие за влизане в международни организации", каза Читаку.

Тя обвини Белград в разпалване на "жестока, нечестна, базирана на изопачени факти расистка кампания", която попречи на Косово да получи членство в ЮНЕСКО. Читаку съобщи, че Прищина ще направи втори опит през 2017.

"Един път не успяхме, като не ни стигнаха три гласа, но мога да ви уверя, че следващия път ще успеем", каза представителката на Косово.

От своя страна, министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич категорично отхвърли обвиненията по адрес на страната му. "Сърбия не е водила "расистка политика" към вас в ЮНЕСКО. За каква расистка политика може да става дума, когато ние показахме колко манастири и храмове са унищожени (в Косово).

Ние показахме кадри от поставения под закрилата на ЮНЕСКО манастира Дечани от XIV век., който бе нашарен с графити със символите на "Ислямска държава", каза министърът.

„Целият свят призовава за борба срещу ислямофобията, аз точно по същия начин призовавам да за борба с християнофобията”, добави той.

Що се отнася до твърденията на Прищина за отказ от диалог със Сърбия по повод на присъединяване към международни организации, Дачич укори Читаку, че " прекарва много време в Съединените щати" и не познава реалната картина на случващото се.

"Сърбия позволи на Косово да получи международен код за телефонно избиране”, каза министърът на външните работи. „Международният съюз по далекосъобщения никога не би ви дал кода, ако не им бях писал. Това е резултат от споразумението в Брюксел".

Засягайки провала на Прищина в ЮНЕСКО, той отбеляза, че Организацията за ислямско сътрудничество е оказвала натиск върху членовете си да гласуват ”за” или да се въздържат. „Но не може всичко да се получава със сила. Нужен е диалог”, подчерта министърът, цитиран от ТАСС.

БГНЕС припомня, че срещу споразумението за сръбските общини протестира опозицията в Косово като дори се стигна до сблъсъци пред правителствени сгради.

Споразумението, отхвърлено от Конституционния съд в Прищина, бе договорено с посредничеството на Брюксел и включва по-голям местен контрол на сръбските области в страната, както и възможност за финансирането им от Белград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com