Варуфакис подготвял тайна платежна система, бил готов и на хакерство

5005
 Варуфакис подготвял тайна платежна система, бил готов и на хакерство
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) бе закрила гръцките банки.

За целта той бил готов да хакне сайта на Генералния секретариат на държавните доходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците, пише вестник "Катимерини". Вестникът изразява интересите на едрия гръцки капитал.

Изданието твърди, че самият Варуфакис подробно е описал "плана Б" за създаването на паралелна банкова система на видеоконференция с инвеститори и ръководители на международни хедж-фондове, проведена на 16 юли. Нейни координатор бил Норман Ламънт, бывш финансов министър в правителството на Джон Мейджър.

Варуфакиса бил предупреден, че конференцията се записва, но той отвърнал, че ще отрича всичко. Откровенията му предизвикаха скандал и опозиционната партия "Нова демокрация" поиска разследване.

Подробният "план Б" е бил разработан по поръчение на Алексис Ципрас преди още изборната му победа, твърдял Варуфакис. По думите му целта била Гърция да остане в еврозоната. "Малко или много, проектът бе завършен. Да вземем първите минути след закриването на банките. Банкоматине не работят, значи трябва да има система за паралелни разплащания, за да продължи икономиката да работи известно време, трябваше също да се внуши на населението, че държавата контролира положението и има план", казал Варуфакис.

Както пише вестникът, икономистът напомнил, че чрез сайта на данъчната служба данъкоплатците биха могли да теглят пари от сметките си, използвайки парола, и да плащат някои данъци, като посочат идентификационния си данъчен номер (ИДН). "Планирахме да създадем тайни сметки, свързани с всеки ИДН, без никому да казваме, така че да имаме работеща система при пълна секретност. С натискането на бутончето можехме да издадем пин код (на новата сметка) на всеки притежател на ИДН, тоест на всеки данъкоплатец. Така можеше да бъде създадена паралелна банкова система, която би ни дала малко въздух, докато банките бъдат закрити заради агресивната политика на ЕЦБ", казал бившия министър.

По думите му този план е бил разработен много добре и е щял да има голямо значение. "Защото ние можехме много бързо да разпространим паралелната система чрез приложенията на смартфоните и тя можеше да се използва като ориентирана към еврото, но за минути би могла да се преобразува и в нова драхма", отбелязъл Варуфакис.

Но по думите му реализацията на плана е била затруднена, а преодоляването на трудностите се превърнало в увлекателна история. "Генералният секретар по държавните доходи в министерството изцяло и пряко се контролираше от тройката кредитори. Той не беше под мой личен контрол в качеството ми на министър, а се управляваше от Брюксел. Генералният секретар се назначаваше по специална процедура и се контролираше от тройката, както и целия механизм", разказал Варуфакис.

Той разкри още, че скоро след като станал министър, разбрал, че програмното осигуряване в Министерството на финансите също принадлежало на тройката. Тогава той се обърнал към своя приятел от детството, който станал преподавател в Колумбийския университет в САЩ, пише вестникът.

"Решихме да разбием програмното осигуряване на министерството, така че да копираме кодовете на сайта върху компютър в офиса на моя приятел и така да разработим и използваме паралелната платежна система", цитира вестникът откровенията на бившия министър.

Той също поясни на участниците в конференцията с какви институционални проблеми и бариери се е сблъскало новото правителство в опита си да провежда независима политика, за да смекчи закриването на банките.

Правителството на Гърция никога не е разработвало планове се преминаване от еврото към националната валута драхмата, заяви по телевизия "Скай" първият зам-финансов министър Димитрис Мардас по повод публикацията в "Катимерини". Той също добави: "Разбира се, някой може и да се е подготвял за нещо си, но това, което е подготвял екипа на един министър, не е била политика на цялото правителство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com